Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av sjukresorna

Det stora flertalet sjuresor görs med taxi, men på några håll i landet, exempelvis Region Jämtland Härjedalen, görs också en del längre sjukresor med specialinredd buss. Foto: Region Jämtland Härjedalen.

Sjukresor till vården ökar kraftigt. Förra året gjordes mer än sju miljoner sådana resor. Det är en ökning med cirka en miljon resor, jämfört med året innan, visar siffror i en ny rapport från Svensk Kollektivtrafik.

– Orsaken till den kraftiga ökningen är ett tidigare underskott under pandemin då sjukresorna minskade drastiskt. Jämför man med 2019 så innebär det istället en svag ökning från runt 6,9 miljoner resor, säger Mattias Andersson på Svensk Kollektivtrafik som är ansvarig för rapporten.

Flertalet sjukresor görs med taxi, men i några regioner, t ex i Jämtland Härjedalen eller Västerbotten, görs vissa längre sjukresor även med särskilda specialinredda bussar.

Rapporten från Svensk Kollektivtrafik visar att 81 procent av sjukresorna är anordnade av samhället via beställningscentraler och centrala transportörsavtal, vilket håller nere kostnaderna jämfört med att resenärerna gör utlägg och får ersättning för taxikvitton.

Endast tretton procent av resorna är akuta, resten sker till redan bokade besök i vården.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)