Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer men snabbare i domstol om upphandlingar

Fler upphandlingar överprövades i fjol. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons.

Många fler offentliga upphandlingar hamnade i fjol i domstol, men samtidigt blev domstolarnas handläggningstid kortare. Det visar ny statistik från Upphandlingsmyndigheten. Antalet mål om överprövningar i förvaltningsdomstolarna ökade under 2023 med 17 procent jämfört med 2022 till 3 942. Samtidigt minskade den genomsnittliga handlingsläggningstiden med 0,7 månader till 1,8 månader. I knappt en tiondel av fallen gick domstolen på samma linje som leverantören. Statistiken gäller alla överprövningar av offentliga upphandlingar. Buss-. och kollektivtrafik utgör bara en liten del av dessa.

Ökningen i fjol av överprövningsmålen gäller samtliga instanser. I Förvaltningsrätterna, som är första instans, uppgick till de till 2 956, en ökning med 12 procent. I kammarrätterna ökade antalet mål med 33 procent till 742 och i Högsta förvaltningssomstolen var ökningen 44 procent och antalet mål 244.

Den genomsnittliga handläggningstiden för alla upphandlingsmål som avgjordes i förvaltningsrätterna under 2023 var 1,8 månader. Det är en minskning med drygt 0,7 månader jämfört med året innan.

– Under 2022 infördes ett krav på skyndsam handläggning i alla upphandlingslagar. Effekten av den reformen avspeglas i statistiken om handläggningstider under 2023, säger Andreas Doherty, analytiker på Upphandlingsmyndigheten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)