Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kalmar i topp för ökat resande

Kalmar uppvisar en stark resandeökning i kollektivtrafiken. Foto: Region Kalmar län.

Kalmar ligger har en topplacering i landet när det gäller ökat resande med kollektivtrafik, både över en längre tid och när det gäller återhämtning efter pandemin. Detta enligt en undersökning av konsultföretaget Trivector.

Företaget mäter sedan 1988 hur invånarna i Sveriges städer reser. Sedan den första mätningen har kollektivresandet i Kalmar ökat mer än i resten av landet. Vad gäller återhämtningen efter pandemin ligger Kalmar på andra plats i riket med en ökning på 16 procent.

– Kalmar har haft större procentuell ökning av stadstrafikresandet de senaste 25 åren än någon annan större svensk stad. Som underlag finns mätningar gjorda 1998, 2016, 2019 och 2023, säger Mats Améen, senior trafikkonsult på Trivector Traffic.

En av förklaringarna till den stora resandeökningen i Kalmar är satsningen på turutbud för de starkaste linjerna. Få städer av Kalmars storlek har 5-minuterstrafik i rusningstid och 10-minuterstrafik mitt på dagen. Kalmar kommuns grepp att klimatväxla parkeringsintäkter för att kunna sänka biljettpriserna ses också som intressant och innovativt, enligt Trivector.

– Att använda parkeringsintäkter för att hålla nere priser i kollektivtrafiken är ett viktigt medel. Med en ny mobilitetstrategi i ryggen, fortsatta investeringar och i god dialog med Kalmar Länstrafik är det vår ambition att öka andelen hållbara resor, säger Peter Akinder (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Kalmar.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)