Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafik på väg mot nytt rekord

Antalet bussresor i norsk kollektivtrafik överträffade redan i fjol rekordsiffrorna från 2019. Foto: Tommy Ellingsen/Kolumbus.

Resandet med kollektivtrafiken är på väg mot alla tiders rekord. Och bussresandet är redan där. I Norge. Förra året låg antalet resor i norsk kollektivtrafik bara en procent under nivån från rekordåret 2019. Det visar färska siffror från den norska statistiska centralbyrån, SSB. I år pekar det mesta på att rekordet kommer att slås. Skillnaden är stor mot Sverige där SL har misslyckats med att vinna tillbaka de resenärer man förlorat under pandemin. Och SL svarar för hälften av landets kollektivtrafik.

2019 slog norsk kollektivtrafik alla tidigare rekord när det gäller antalet resor.

Sedan kom pandemin och resandet rasade. Men redan 2021 började återhämtningen som sedan sköt ordentlig fart. Förra året gjordes 713 miljoner kollektivresor i Norge, endast en procent under nivån från rekordåret 2019. Bussresorna överträffade då 2019 års nivå.

Intressant är att utbudet av kollektivtrafik efter pandemin (mätt i platskilometer) har ökat snabbare än resandet. Trängseln ombord på bussar och tåg är alltså mindre.

Biljettintäkterna i norsk kollektivtrafik överträffade förra året också intäkterna 2019.

Liksom i Sverige dominerar bussen resandet med kollektivtrafiken i Norge. Nästan två kollektivresor av tre, 62 procent, i vårt västra grannland gjordes i fjol med buss.

– Utvecklingen är positiv. Siffrorna från SSB visar att det finns en potential för att många fler ska resa kollektivtrafik. Utbudet bör stärkas, säger Jofri Lunde, näringspolitisk chef i den norska bussbranschens organisation NHO Transport.

Utvecklingen av resandet med de olika färdmedlen framgår av diagrammet.

Antal passagerare i norsk kollektivtrafik 2004-2023. Diagram: SSB, Statistisk sentralbyrå.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)