Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tuff vinter och olönsamma avtal sänkte VR

I VR City Traffic ingår VR-koncernens kollektivtrafik med buss, spårväg och lokaltråg i Sverige och Finland. Där ingår busstrafiken i Helsingborg med Helsingborgs Expressen. Foto: Elisabeth Stengaard

Det finska järnvägsföretaget VR, som 2022 köpte Arriva Sverige med företagets buss- och spårtrafik redovisar svagare siffror för första kvartal. VR City Traffic, där företagets kollektivtrafik i Sverige och Finland ingår, ökade rörelseförlusten avsevärt. Olönsamma trafikavtal och tufft vinterväder ligger bakom den negativa utvecklingen enligt VR:s kvartalsrapport.

Rörelseresultatet för VR City Traffic blev under första kvartalet -156 miljoner kronor mot -93 miljoner samma tid förra året, trots att omsättningen ökade. För hela 2023 uppvisade VR City Traffic i fjol ett rörelseresultat på -351 miljoner kronor.

VR särredovisar i kvartalsrapporten inte lönsamheten i VR City Traffics svenska respektive finska verksamheter.

I Sverige ingår bland annat busstrafik i flera områden i Storstockholm samt i Helsingborg och Kristianstad. Dessutom ingår spårvägstrafik och lokal- och regionaltåg.

VR:s koncernchef Elisa Markula skriver dock i en kommentar i kvartalsrapporten att politiska strejker i Finland hade en betydande negativ påverkan på rörelseresultatet. Dessutom påverkas resultatet enligt henne även på fordonsskador orsakade av skador i infrastrukturen samt av utmanande väder under vintermånaderna.

– Intäkterna i VR City Traffic ökade jämfört med 2023. Exceptionella väderförhållanden bromsade ökningen i intäkter och ökade väsentligt kostnaderna under första kvartalet. Dålig lönsamhet för långtidskontrakt försvagade också resultatet, skriver Elisa Markula.

VR räknar med att förlusterna i City Traffic kommer att fortsätta för de trafikavtal som tecknades före pandemin. Trots bedömer företaget att lönsamheten även i fortsättningen att vara utmanande.

För VR-koncernen som helhet räknar dock företagsledningen med ett förbättrat rörelseresultat i år, jämfört med förra året. Då uppvisade VR ett rörelseresultat på cirka 957 miljoner kronor och en nettovinst på 615 miljoner kronor, räknat med dagens eurokurs. VR:s rörelseresultat under årets första kvartal blev – 176 miljoner kronor och nettoförlusten nästan lika stor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)