Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vy laddar elbussar med hjälp av AI

Samarbetar för att ladda Vys elbussar: Fr v: Arne Sørhage, projektledare teknologi och utveckling på Vy Buss; Vidar Hauan, drifts- och utvecklingsdirektör på Vy Buss; Torbjørn G. Krøvel, verkställande direktör på Saga Tenix; Lars Willy Møller, digitaliseringschef på Vy Buss.

IT-företaget Saga Tenix ska leverera smarta, AI-baserade system för laddning av elbussar till Vy Buss. Systemet ska säkra planering och driftsäkerhet för Vys elbussar i både Norge och Sverige.

– En allt större andel av våra bussar är elbussar. Elbussar kräver nya verktyg och rutiner från oss. Vi ser fram emot att komma igång och säkerställa bästa möjliga laddning av våra elbussar, säger Vidar Hauan, drifts- och utvecklingsdirektör på Vy Buss.

Affären innebär att Saga Tenix ska leverera sitt laddstyrningssystem Tenix Charge till alla depåer där Vy Buss har elbussar i trafik, vare sig det är upphandlad eller kommersiell trafik.

Idag har Vy cirka 350 elbussar, men företaget räknar med att en större del av dess bussflotta på totalt 3 300 busssar kommer att elektrifieras de kommande åren.

Systemet Tenix Charge ska integreras med Vys planerings- och driftsystem, laddare samt Nordpool för att säkra att laddning sker till rätt nivå för den kommande körningen för varje enskild buss och på ett så effektivt sätt som möjligt.

Systemet använder AI, artificiell intelligens, för att nå optimal laddning för varje köruppdrag i förhållande till tid, trafik, temperatur och topologi.

Avtalet löper på tre år med möjlighet till förlängning är upp till tio miljoner kronor. Tenix Charge kommer först att installeras på cirka 70 bussar hos Vy Buss i Drammensområdet i Norge för att sedan fortsätta under 2025.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)