Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania: Bara hälften nytt i ny växellåda

I ett forskningsprojekt har Scania och flera andra aktörer lyckats tillverka en växellåda som är lika bra som en ny, men med 50 procent återanvända delar. Foto: Scania.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania har som första företag i sin bransch lyckats kombinera återanvända komponenter med nya vid tillverkningen av nya fordon. Det har skett i ett forskningsprojekt där företaget har tillverkat en växellåda där ungefär hälften av materialet är återanvänt. Därmed har klimatavtrycket från tillverkningen blivit 45 procent lägre än om man endast använt nya delar i tillverkningen. ”En lovande strategi för minskade klimatutsläpp”, säger Scania.

Växellådan fick efter tillverkningen gå igenom samma kvalitets- och funktionstester som växellådor som uteslutande är tillverkade av nya delar. Samma testrigg användes som för de nya växellådorna. Omkring 100 olika parametrar kollades.

I testerna klarade växellådan alla krav och bedömdes vara så god som ny. Det innebär att den kan installeras i ett nytillverkat fordon från Scania.

Att återanvända gamla delar för att skapa nya produkter med fullgod kvalitet kallas för remanufacturing. I fordonsindustrin anses det vara en lovande väg framåt för att minska klimatutsläppen och bidra till en cirkulär ekonomi. Det kan också bidra till att minska bristen på råvaror. Men hittills har remanufacturing i stort sett endast använts vid tillverkning av reservdelar för eftermarknaden.

– Vi har nu fått ett tydligt exempel på hur tillverkningen av tunga fordon kan bli mer hållbar, cirkulär och effektiv, samtidigt som de högsta kvalitetsstandarderna bibehålls, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Scania.

Scania samarbetade i projektet med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och företaget Scandinavian Transmission Service . Vinnova bidrar med finansiering.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)