Ett nytt samarbete för att minska tomkörningar i beställningstrafiken lanserades på måndagen på Svenska Turistbussföretagens buss- och resemässa i Ullared. Flera av de stora bussleverantörerna fanns på plats bland de cirka 25 utställarna. Men det var en gamling som delvis stal showen på utomhusutställningen.
För att minska tomkörningarna och öka lönsamheten i beställningstrafiken lanserar nu Svenska Turistbussföretagen och busskartan.org en ny tjänst. Det avslöjade Turistbussföretagen på buss- och resemässan i Ullared på tisdagen.
– Syftet är att utnyttja bussarna mer. Vi kör hela tiden tomma bussar, ofta i samband med att vi lämnar eller hämtar grupper. Då går bussarna tomma i andra riktningen. Det är tomkörningar som vi vill minska, säger Stefan Wernholm, vd och ägare till Vikingbuss och medlem av Turistbussföretagens styrelse.

Kjell Peterson och Stefan Wernholm från Svenska Turistbussföretagen vill genom samarbete med busskartan.org minska tomkörningarna i beställningstrafiken. Foto: Ulo Maasing.
Som exempel nämner han en körning till Arlanda med en grupp som ska till flyget. Sedan går idag bussen tom tillbaka.
Ett annat exempel är att utnyttja tid då bussarna står stilla. Det kan handla om en grupp som har rest till Stockholm för någon aktivitet. Medan gästerna är engagerade i denna står bussen oanvänd, kanske i många timmar.
– Det skulle betyda mycket ekonomiskt om bussföretagen skulle kunna få en del betalda körningar när de idag står stilla eller kör tomma. Därför går vi nu in i samarbetet med busskartan, säger Kjell Peterson, ordförande i Turistbussföretagen.
Vi har tidigare presenterat busskartan.org. Kartan har under flera år utvecklats av Oskar Hellsten, bussförare vid Interbus, med syfte att göra jobbet enklare för förare och bussföretag i beställningstrafik. Kartan presenterar var det finns bussparkeringar, toalettömning, busstvätt, verkstäder och andra bussbolag där föraren eller bussföretaget kan få hjälp.

På mässan träffades Rutger Hörndahl, Scania och Sveriges Bussföretags Oscar Sundås. Foto: Ulo Maasing.
Men nu utvecklas kartan i samarbete med Turistbussföretagen. Medlemsföretag i organisationen ska i kartan kunna lägga in tomkörningar och stillestånd för att på det sättet i samarbete med andra företag öka utnyttjandet av bussarna.
Tjänsten kommer att rullas ut de närmaste veckorna. Den är exklusiv för Turistbussföretagens medlemmar och ingår i medlemsavgiften. Att utnyttja tjänsten kostar således inget extra för medlemmarna.
– Dessutom får man Busskartans övriga information om parkeringar med mera, säger Stefan Wernholm.
Kjell Peterson framhåller också att tjänsten inte är någon konkurrent till tjänster som bookabus.com.
– Vi vänder oss enbart till våra medlemsföretag, inte till deras eller andra bussföretags kunder.
Älskar bussar
Att även årets buss- och resemarknad hölls på Ullared är ingen slump. Ullared är ett av landets ledande bussresemål. Orsaken stavas Gekås.
– Vi älskar bussar, förklarade Gekås vd Patrik Levin när han presenterade aktuella siffror om bussarnas betydelse för hans företag och Ullared.
– Under årets första nio månader har 893 turistbussar med 45 000 kunder besökt Gekås. Ställ det i relation till att Ullared har knappt 800 invånare, sa Patrik Levin.
De svenska kunderna dominerar, men bland annat som en följd av att både den svenska som den norska kronans svaghet har danskarna nu tagit över som näst största kundgrupp hos Gekås. Tidigare var det norrmännen.
Tomas Bark som var på plats för Kosta bekräftade bilden av den starka tillströmningen från Danmark.
– Även vi ser en stark ökning av danska gäster. Och det finns en skillnad mellan danska och svenska bussgrupper. Danskarna kommer med 50 personer per buss, svenskarna med 35 – 37 per buss, berättade Tomas Bark för bussmagasinet.se.
Gekås vd Patrik Levin tog också upp betydelsen av att analysera marknaden och ställa sig frågan vilka kunderna egentligen är. Tillsammans med Handelns utredningsinstitut, HUI, har Gekås gjort en omfattande marknadsanalys.
– Den visar bland annat att 27 procent av Sveriges befolkning, nästan en tredjedel, på något sätt har en utländsk bakgrund. Och det är inte bara invandrare utan kan vara personer som är gift med en utlänning, som har föräldrar som har flyttat till Sverige från något annat land och så vidare.
– Men hur bra är vi på att ta hand om de här stora kundgrupperna, frågade han med adress både till det egna företaget och till bussföretag och bussresearrangörer.
– Inte särskilt duktiga, var Patrik Levins eget svar.
Antalet utställare på mässan var 25. Där fanns flera av de stora bussleverantörerna: Scania, Volvo och Daimler Buses, liksom rederier och destinationer. Den spontana bild vi fick var att antalet besökare var färre än i fjol då besökarna var cirka 150.
– Nej, det är faktiskt fler, sa Turistbussföretagens ordförande Kjell Peterson och pekade på att antalet förhandsanmälda besökare i år var mer än dubbelt så många som förra året då mässan hölls i november.
Unik veteran
Bussutställningen på mässan bjöd inte på några nyheter, varken från Volvo, Scania eller Daimler Buses, även om man aviserade att det kommer något helt nytt för Europa på Persontrafik i Göteborg i november.

Anders Mennerholm vårdar kärleksfullt den buss han tog hand om 2005 när den var ett vrak. Foto: Ulo Maasing.
Bussleverantörerna må ursäkta, men åtminstone lite grann stals showen av en riktig gamling som många besökare förtjust bekantade sig med. Det var en unik Volvo från 1948, byggd i ett enda exemplar och utrustad med kök, toalett och flygplansfåtöljer.
Efter att ha hittat bussen år 2005, totalt förfallen och med interiören täckt av ett tjockt lager mögel, tog sig Anders Mennerholm an bussen. Och med det också ett rejält stycke bussresehistoria.

Förare och passagerare är åtskilda av en vägg. Omedelbart bakom förarplatsen finns köket med kylskåp, kokplatta och diskbänk i original. Foto: Ulo Maasing.
N200 var bussens registreringsnummer när den en vårdag 1948 rullade ut på vägarna, ägd och rattad av Ernst Carlsson. Under elva säsonger gjorde bussen långresor ut i Europa i en tid då flyget var förbehållet få och flygchartern knappast uppfunnen.
– När Nils Carlsson köpte bussen kostade den 138 000 kronor, lika mycket som fyra villor på den tiden, berättar Anders Mennerholm medan han putsar den klenod som han kärleksfullt har renoverat.
Och tro det eller inte: den gick att nästan köra hela vägen fram och tillbaka till Paris på en enda tank.
Anders Mennerholm har delvis byggt om interiören. Idag kör han inga sällskap med bussen.

Vid föraren finns också radion med mellanvåg och långvåg och stationerna utmärkta. Foto: Ulo Maasing.
Istället används den för sammankomster och inredningen har anpassats efter det. De gamla bekväma flygplansstolarna har exempelvis vänts mot varandra och bildar sittgrupper. Men de är original.
– Jag vill inte köra passagerare, inte minst av säkerhetsskäl. Karossen är av trä, sidorutorna av vanligt glas och så vidare, berättar Anders.
Men mycket av den gamla originalinredningen finns också kvar, från förarplatsen med den gamla radion och köket med kylskåp, kokplattor och diskbänk till vattenledningen till toan längst bak.
Den som gick på toaletten kunde därmed tvätta händerna och spola efter sig.
Men toatömningen gick till på ett annat sätt än idag. Man kunde på någon lämplig plats backa bussen så att bakpartiet sköt över ett dike. Sedan var det bara att tömma…
Resenärerna färdades i en egen kupé, avskild från förarplatsen av en vägg med dörr. När man stängde dörren var det behagligt tyst där passagerarna färdades, medan det bullrade rejält framme hos föraren.
Anders Mennerholm har gett ut en bok om bussen och dess historia, men boken är dessvärre nästan omöjlig att få tag i. Men det finns också en rikt illustrerad hemsida om bussen och dess historia – klicka här!
Lämna ett svar