
Busstrafiken till Arlanda flygplats ska få bättre framkomlighet med hjälp av dynamiska busskörfält på E4:an föreslår regeringens Arlandasamordnare. Foto: Ulo Maasing.
Fler expressbussar till Arlanda och busskörfält på delar av E4:an mellan Stockholm och Arlanda. Det föreslår regeringens Arlandasamordnare Peter Norman i en ny delrapport som presenterades på fredagen. Rapporten gäller satsningar när det gäller vägtrafiken för att stärka Arlandas konkurrenskraft – järnvägstrafiken har Norman tagit upp i en tidigare rapport.
Trots att den geopolitiska situationen, säkerhetsläget, teknikutvecklingen och befolkningsutvecklingen skapar en stor osäkerhet när det gäller framtiden räknar Peter Norman med att antalet flygresenärer på Arlanda kommer att öka från 23 miljoner förra året till omkring 40 miljoner.
I början av 1990-talet var Arlanda Nordens största flygplats, men sedan tio år är flygplatsen rejält omkörd av både Oslo och Köpenhamn.
Det är inte bara flyget som påverkar vägtrafiken i området Uppsala – Arlanda – Stockholm. Befolkningen kommer att öka kraftigt, antalet arbetsplatser likaså. Samtidigt är vägnätet redan idag hårt belastat. Det försvagar Arlandas konkurrenskraft. Och det är bråttom att öka kapaciteten i vägnätet, skriver Peter Norman.
På flera delsträckor av E4:n mellan Stockholm och Arlanda föreslår han en breddning till fler körfält. Samtidigt ska kollektivtrafikkörfält inrättas. De ska vara dynamiska så att busstrafiken kan prioriteras när framkomligheten är dålig.
Peter Norman vill också att kollektivtrafikmyndigheterna i Mälardalen och Storstockholm ska bli bättre på att marknadsföra möjligheterna att resa med kollektivtrafik till Arlanda. Han efterlyser också ett mer sammanhållet biljettsystem som underlättar för resenärer som passerar en länsgräns.

Både befolkning och antalet arbetsplatser i området Uppsala – Arlanda – Stockholm väntas öka kraftigt. Det ställer krav på bättre kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.
Expressbussar
Idag saknar många orter i nordöstra Storstockholm direkt, lokal busstrafik till Arlanda, exempelvis Täby, Norrtälje och Vallentuna, konstaterar Peter Norman.
Han vill att busstrafiken utvecklas för att tillgängligheten till Arlanda ska bli bättre. Bland annat föreslår Peter Norman en satsning på tvärgående expressbussar med högre komfort än dagens vanliga busstrafik.
Tidtabellerna för expressbussarna ska anpassas så att de passar både flygresenärer och arbetspendlare.
De nya eller förstärkta expressbusslinjer som Norman föreslår är Nacka – Arlanda, Täby – Arlanda, Arninge – Vallentuna – Arlanda, Norrtälje – Rimbo – Arlanda, Sigtuna – Märsta – Arlanda, Märsta – Arlanda samt Bålsta/Kallhäll/Barkarby – Arlanda.
Några särskilda förslag när det gäller den kommersiella busstrafiken till Arlanda förs inte fram i rapporten förutom åtgärder för att förbättra bussarnas framkomlighet.
Rapporten tar inte upp busstrafikens tillgänglighet vid terminalerna eller de långa gångavstånd som både flygbuss- och charterbussresenärer idag tvingas till. Däremot lyfter han fram att det ska bli enklare för flygresenärer att hitta till taxi, bland annat genom bättre skyltning och vägvisning.
Nykterhet och taxi
Peter Norman vill också att det inrättas alkolås med bom vid infarten till terminalområdet, både för bussar och taxi.
– Om föraren inte är nykter bör bussen inte tillåtas att få köra in till området med busshållplatser. Det ska gälla både den vanliga kollektivtrafiken, charterbussar och bussar från parkeringsplatser och hotell kring Arlanda, skriver Peter Norman.
Motsvarande krav ska också gälla för taxi.
Norman vill också att taxitrafiken på Arlanda städas upp mer. Myndigheterna bör hårdare kolla att taxibolagen följer regelverket och Swedavia bör skärpa kraven på taxibolagen. En daglig behörighetskontroll för yrkestrafik och ett omsättningskrav är sådant som Norman vill se, likaså att taxiförare hindras att ragga kunder inne i terminalen och tuffare tag mot svarttaxi.
Arlandautredningens fullständiga rapport presenteras i maj.
Läs även Transportföretagens och Sveriges Bussföretags kommentarer till rapporten genom att klicka här.
Förstår inte varför så många verkar tro att kollektivkörfält är något universalmedel. Inte sällan så påverkar de övrig trafik negativt då tex anslutande trafik får svårigheter. Vad är det tex för vits med ett kollektivkörfält på E4 om flygbussen från typ Kista ska köa en kvart på en anslutande väg innan den ens kommer fram till påfarten?!