
Lägre indexkostnader och stora viten bidrog till att lyfta resultatet för Länstrafiken Kronoberg. Foto: Mats Samuelsson.
Länstrafiken Kronoberg tappade i likhet med kollektivtrafiken i många andra regioner marknadsandelar i fjol. Däremot blev det ekonomiska resultatet betydligt bättre än budget. Det förklaras mest av viten som operatörerna har fått betala för brister i trafiken, samt av att indexkostnaderna blev lägre än man hade kalkylerat med.
För Länstrafiken Kronoberg blev förra året ett trendbrott. Efter fyra år med negativa ekonomiska resultat till följd av pandemin och minskat resande och minskade intäkter, kostnadsökningar med mera redovisar Länstrafiken för 2024 ett överskott i förhållande till budget på 83 miljoner kronor. Totalt kostade Länstrafikens verksamhet 339 miljoner kronor mot budgeterade 423 miljoner.
Överskottet förklaras av flera faktorer, bland annat lägre indexkostnader till följd av lägre drivmedelspriser med mera. Men Länstrafiken har också gjort en del neddragnikngar och pausat trafiksatsningar. Dessutom har Länstrafiken höjt biljettpriserna med tolv procent.
Samtidigt har drivmedelspriserna sjunkit även för bilister och kronobergarna har valt att köra mer bil.
Det har gjort att Länstrafiken i likhet med utvecklingen i många andra regioner har tappat marknadsandelar. Gapet har ökat mot branschens gemensamma mål att 40 procent av det motoriserade resandet år 2030 ska ske med kollektivtrafik. I Kronoberg var siffran elva procent medan målet var 16 procent. De närmast föregående åren var Länstrafikens marknadsandel fjorton procent.
Förlusten av marknadsandelar förklaras också delvis av de stora problem som Connect Bus hade att klara den trafik man tog över i december 2023, både regionalt och i stadstrafiken i Växjö. Det gick till och med så långt att Länstrafiken gick upp i stabsläge för att hantera krisen.
Problemen blev dyra för Connect Bus som fick betala fjorton miljoner kronor i viten till Länstrafiken. Redan i januari förra året fick Connect Bus ett viteskrav på 8,5 miljoner från Länstrafiken.
Länstrafiken Kronoberg kan däremot stoltsera med att man har varit tvungen att be skattebetalarna om mindre pengar än beräknat. Länstrafikens självfinansieringsgrad blev i fjol 55,1 procent. Målet var 48 procent.
Även det här året har börjat bra ekonomiskt för Länstrafiken Kronoberg. För årets två första månader är resultatet 22,8 miljoner bättre än budget. Det beror framförallt på lägre indexkostnader än väntat men också på att biogasskatten har tagits bort samt viten från operatörerna.
Lämna ett svar