Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Otokar siktar på svensk skolbussmarknad

Turkiska Otokar satsar på att marknadsföra sin minibuss Navigo på den svenska skolbussmarknaden. Foto: Ulo Maasing.

Den turkiska busstillverkaren Otokar jobbar målmedvetet på att etablera sig på den svenska bussmarknaden. Företaget erbjuder en bred palett av bussar, både el- och dieseldrivna. En av de bussar som Otokar tror på för Sverige är midibussen Navigo som man just nu för första gången visar för svenska bussföretag.

I Sverige marknadsförs Otokar Navigo som en buss främst avsedd för skoltrafik, kompletterad med enklare beställningstrafik.

Den buss företaget just nu visar för svenska kunder må vara en nykomling på den svenska marknaden men har blivit en storsäljare i andra delar av Europa, i länder som Italien, Belgien, Frankrike och Tyskland. Där rullar idag närmare 3 500 Navigo på vägarna.

Den Navigo som vi får se och åka med i veckan är också avsedd för Frankrike och skiljer sig på vissa punkter från den version som Otokar hoppas ska hitta fram till svenska bussföretag.

I 9,2-metersversion har Navigo 41 sittplatser.

Ökad kapacitet
Totalt har Otokar levererat mer än 30 000 Navigo sedan den första bussen år 2002 rullade ut från fabriken i Sakarya sydost om Istanbul. Det är således en beprövad modell som Otokar nu vill marknadsföra här. Häromåret fick bussen också en facelift med bland annat en ny förarplats.

Martin Edberg representerar Otokar i Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Att Otokar söker sig till nya marknader ska också ses i ljuset av att företaget har byggt ut sin produktionskapacitet kraftigt. Den är nu uppe i 7 000 bussar årligen. I år räknar företaget med att leverera 4 000 bussar i olika storleksklasser

Martin Edberg, Otokars svenske marknads- och försäljningschef, bedömer marknaden för den busstyp som Navigo representerar till cirka 40 – 50 bussar/år. Otokar Navigo är en direkt konkurrent till en annan turkisk buss i samma storleksklass. Det är Temsa MD9 som har haft betydande framgångar i Sverige.

– Det finns inte så många alternativ i den här storleksklassen, säger Martin Edberg som konstaterar att det är vanligt att använda fullstora bussar för trafik där en mindre buss skulle fungera.

Navigo är en normalgolvsbuss. Foto: Ulo Maasing.

Tre längder
Den buss han visar för svenska kunder är den längsta versionen av Navigo, 9,2 meter lång och med 41 sittplatser. Navigo kommer också i 8,4- och 7,8- metersversioner. Den buss vi provåker har stolar med fasta, höga ryggstöd, men Navigo kan också fås med andra stolar och även guidestol längst fram.

Det är utan tvekan en robust och beprövad buss med komponenter från väletablerade och kända tillverkare. Motorn är en fyrcylindrig Cumminsdiesel på 210 hästkrafter (151 kW) som är godkänd för såväl diesel som HVO.

Bagageutrymmet under golvet och längst bak i bussen är på 4,3 kubikmeter. Foto: Ulo Maasing.

Det är en mittmotor, placerad under bussgolvet och över framaxeln vilket gör att Navigo inte kan fås som lågentré- eller låggolvsbuss utan endast med normalgolv.

Placeringen av motorn innebär att ljudnivån inne i bussen kan kännas lite hög, särskilt vid körning på de lägsta växlarna. I högre fart på exempelvis motorväg störs man däremot inte alls som passagerare.

Bladfjädring
Drivlinan kompletteras med en nioväxlad Allison Automatic växellåda. Båda axlarna är stela, framaxeln kommer från Mercedes-Benz och drivaxeln från Dana. Fjädringen utgörs av bladfjädring fram och luftfjädring bak.

Bladfjädringen gör att gången känns lite stötig när det är få passagerare ombord, men betydligt mjukare vid full last.

För bussföretag räcker det inte med att använda sina bussar endast för skoltrafik. De måste tjäna pengar även andra tider: kvällar, helger, mitt på dagen. Och Otokars Navigo är följaktligen också tänkt för enklare beställningstrafik som utflykter, transfers, att skjutsa fotbollslag till matcher och så vidare. Men knappast ishockeylag.

Bagageutrymmet är nämligen begränsat. På 9,2-metersversionen är det på 4,3 kubikmeter, dels under bussgolvet, dels längst bak. Det räcker inte till ett helt lags hockeytrunkar eller för längre turistresor. De kortare versionerna har mindre bagageutrymme: 3,3 respektive 2,3 kubikmeter.

Navigo kan också fås med rullstolslyft, men då minskar bagageutrymmet ytterligare.

För något år sedan fick Navigo en facelift med bland annat en ny förarplats. Foto: Ulo Maassing.

El
Martin Edberg konstaterar att eldrift nu börjar efterfrågas även när det gäller skolbussar. Att elektrifiera Navigo är dock inte helt enkelt, kommenterar han.

– Att elektrifiera ett chassi är inget stort problem. Men att bygga en elbuss från grunden är en annan sak. Vi bedömer att det då är bättre att bygga en helt ny buss.

Martin Edberg bedömer att marknaden för den typ av bussar som Navigo representerar uppgår till 40 — 50 bussar per år. Foto: Ulo Maasing.

Och elbussar är inget nytt för Otokar: Företaget producerar idag både 12- och 18-meters eldrivna låggolvsbussar för stadstrafik, likaså 13-metersbussen e-Territo med normalgolv, avsedd för regiontrafik.

– Vi kommer att ha våra första leveranser mot slutet av året, likaså att marknadsföra fler modeller som alla motsvarar den standard som gäller i Bus Nordic, säger Martin Edberg.

För eftermarknaden samarbetar Otokar i Sverige med bland andra STS och Skeppsbrons i Jönköping. Det senare företaget hade för övrigt redan 2018 långt gångna planer på att etablera Otokar i Sverige. Planerna övergavs dock när den ansvarige för satsningen bytte företag.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)