Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

210 miljoner prislappen för SL:s senfärdighet (ny version)

VR och Nobina får tillsammans 345 miljoner kronor i kompensation från SL. Foto: Ulo Maasing.

Sammanlagt 210 miljoner kronor är prislappen för den senfärdighet som SL, Trafikförvaltningen i Region Stockholm, presterade vid upphandlingen av busstrafiken på Södertörn, söder om Stockholm. Efter utdragna förhandlingar har SL och de båda bussföretag som vann var sin del av upphandlingen, VR och Nobina, enats om en förlikning. SL ska betala 70,5 miljoner till VR och sammanlagt 140 miljoner till Nobina. På tisdag ska politikerna i trafiknämnden i Region Stockholm godkänna uppgörelserna. Alternativet att konflikten hamnar inför domstol, kan bli mycket dyrare varnar SL I en tidigare version av den här artikeln uppgav vi andra siffror för ersättningen till Nobina på grund av feltolkning av beslutsunderlaget från SL till Trafiknämnden i Region Stockholm. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Det är en uppgörelse under galgen som SL nu har träffat med de båda bussföretagen VR och Nobina. Båda trafikavtalen skulle ha trafikstart den 20 juni. Men den stundtals laddade tvisten mellan SL och de båda företagen har dragit ut på tiden. Först på onsdagseftermiddagen fanns en uppgörelse klar. Den ska godkännas av politikerna i regionens trafiknämnd på tisdag.

Nu blir det totalt 140 miljoner till Nobina och 70,5 miljoner till VR, sammanlagt drygt 210 miljoner kronor mer än vad SL hade räknat med enligt resultatet i upphandlingen.

Nobina får dels 34 miljoner kronor för att köra vidare enligt det gamla avtalet fram till den 17 augusti, dels 106 miljoner kronor för merkostnader under uppstartsfasen av avtalet, alltså för perioden 18 augusti – nästa vår.

VR får kompensation med 70,5 miljoner för sina merkostnader under uppstartsfasen när det gäller Tyresötrafiken.

Genom att SL godkände företagens fordonsplaner sent tvingas VR och Nobina att fram till nästa vår köra med äldre bussar som är mycket dyrare än elbussar i drift och underhåll. Foto: Ulo Maasing.

Äldre bussar
Kostnaderna skjuter i höjden dels därför att trafiken fram till nästa vår måste köras med äldre bussar med förbränningsmotor. De är mycket dyrare än elbussar i drift och underhåll. Dessutom har priset för att köpa in nya bussar gått upp under de närmare tio månader som SL tog på sig för att godkänna bussföretagens fordonsplaner.

Först tog SL mer än tre månader på sig inan man den 5 augusti förra året skrev på trafikavtalet. Tilldelningsbeslutet fattades i april. Men sedan gick månaderna innan bussföretagen fick kompletta avtal med SL och kunde beställa bussar.

Anledningen var att SL måste godkänna VR:s och Nobinas fordonsplaner för att företagen skulle kunna miljardinvestera i nya elbussar. Fordonsplanerna skulle enligt SL:s krav bland annat visa att tillverkningen av elbussarna skedde under socialt hållbara förhållanden.

Granskning
Såhär gick det till enligt SL:s egen beskrivning:

VR och Nobina fick under sensommaren komma in med underlag till SL som meddelade att fordonslösningen inte motsvarade kraven. Företagen kom därefter in med kompletterande uppgifter.

Under hela hösten och vintern granskade SL uppgifterna. Gång på gång begärde SL in nya uppgifter från Nobina i en omfattande mailväxling mellan parterna som Bussmagasinet har tagit del av. Först den 29 januari i år fick Nobina och den 3 mars VR besked om att de ursprungliga fordonsplanerna var godkända av SL. Det var exakt samma fordonsplaner som företagen hade presenterat redan i upphandlingen under våren.

Då fanns inte det inte en chans att bussföretagen skulle få fram nya bussar i tid till 20 juni. SL öppnade då för att skjuta fram trafikstarten till den 18 augusti och låta de gamla avtalen gälla till dess. Men inte en dag längre.

Nobina godtog inte det utan ville köra på det gamla avtalet fram till april nästa år när de nya elbussarna kunde levereras. Men att köra med de gamla bussarna skulle kosta betydligt mer än med nya elbussar. 265 miljoner mer enligt SL, som sa nej.

Nu slutade det med 140 miljoner till Nobina.

Under galgen
Uppgörelsen träffades i praktiken under galgen för SL:s del. Att någon annan operatör med så kort varsel skulle kunna ta över trafiken var helt enkelt omöjligt.

– Det är av största betydelse för SL, för resenärer och intressenter i Stockholmsregionen att det säkerställs en störningsfri och oavbruten drift av den samhällskritiskt viktiga busstrafik som SL ansvarar för. Mot denna bakgrund har SL och Nobina/VR enats om en förlikning. Förlikningen hanterar Nobinas/VR:s försenade beställning av emissionsfria elbussar samt de merkostnader som framställts ha uppstått därav, skriver SL till politikerna i trafiknämnden.

Högt tonläge
Under flera månader i vår har parterna förhandlat om en lösning. Tonläget har tidvis varit högt. För drygt två månader sedan skrev vikarierande SL-chefen Erik Norling till politiker i regionens trafiknämnd att den lösning som Nobina föreslog var ”ekonomiskt och affärsmässigt klandervärd”.

Att SL drog ut på tiden med de kompletta avtalen drabbade också Nobinas medarbetare på Södertörn. Ovissheten i samband med tvisten med SL gjorde att Nobina i vintras tvingades varsla 750 medarbetare på Södertörn, något som väckte starka reaktioner från fackligt håll.

– Situationen är tragisk och djupt beklaglig. Vi vet inte nu om vi ens har någon trafik från 20 juni. Då är vi skyldiga att varsla. Vi måste hitta en övergångslösning tills de nya elbussarna finns på plats och det nya avtalet kan starta, kommenterade då Nobinas presschef David Erixon.

För några veckor sedan hade förhandlingarna mellan Nobina och SL kommit så långt att Nobina kunde häva varslet.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)