Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biogasanläggning för bussar slopas

Den planerade anläggningen i Enköping för att producera biogas till bussar blir inte av som det var planerat. Det rapporterar Enköpings-Posten. Anledningen uppges bland annat vara att den tekniska lösning som biogasföretaget Biogas Uppland hade tänkt använda inte klarar en produktion av den storlek som skulle behövas.

Det har också varit svårt att få till stånd ett avtal med jordbruket i området om leveranser av grödor för omvandling till biogas.

Enligt Enköpings-Posten är det oklart hur beslutet påverkar det mål som landstinget i Uppsala län har när det gäller att alla bussar i länets kollektivtrafik ska drivas med förnyelsebart bränsle år 2020.

Biogas Uppland ägs av Scandinavian Biogas och Upplands Lokaltrafik (UL).

Biogassatsningen i Uppland har tidigare uppmärksammats när det visade sig att Upplands Lokaltrafik i regionbussupphandlingen härom året skrev in en klausul där det företag som vann upphandlingen tvingades att köpa all biogas för trafiken från Biogas Uppland under hela avtalsperioden på tio år.

– Det är som att upphandla kollektivtrafik med dieselbussar och säga att leverantörerna måste tanka hos OK/Q8 och inte hos Shell, kommenterade då Pär Cronhult, chefsjurist hos Konkurrenskommissionen kraven från UL.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)