Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ta bussen – håll dig slank!

I USA utrustas allt fler lokaltrafikbussar med cykelställ som den här bussen i Midway, Kalifornien. Foto: Buchanan/Hermit via Creative Commons.

Att människor som väljer att resa kollektivt i stället för med bil är friskare har slagits fast i ett antal olika undersökningar. Den nordamerikanska stiftelsen Robert Wood Johnson Foundation har i ett mycket pedagogiskt diagram presenterat en rad fakta kring samhällsplanering, pendling, kollektivtrafik och hälsa.

En av slutsatserna är helt brutalt: Åk kollektivt så blir du inte så fet!

Bättre transportlösningar, samhällsplanering och trafikpolitik gör människors liv friskare, konstaterar stiftelsen i sin kartläggning av sambandet mellan transporter och folkhälsa.

Samhällen som planeras och byggs för att människor ska gå, cykla och resa kollektivt har också friskare befolkning. Människor i sådana samhällen är mer fysiskt aktiva, väger mindre och drabbas mer sällan av trafikolyckor. Luftföroreningarna är mindre och personer som inte har bil är mer mobila i sådana samhällen.

Kollektivtrafiken har en klart positiv hälsoeffekt. 30 procent av dem som reser kollektivt rör sig fysiskt minst 30 minuter om dagen

Människor som reser kollektivt går i genomsnitt 19 minuter varje dag till och från hållplatsen eller stationen.

Risken för övervikt ökar med 6 procent för varje timme/dag och minskar med 5 procent för varje kilometer/dag som en person går till fots.

I USA görs 60 procent av kollektivresorna med buss. Till skillnad från i Sverige satsar man på allt fler ställen i USA på att ha cykelställ på bussarna eftersom det är billigt och dessutom gör bussarna tillgängliga för fler människor. Under åren 2000 till 2006 tredubblades antalet bussar med cykelställ i USA.

Det finns ett klart och positivt samband mellan fysisk aktivitet, jobb, utbildning och hälsovård i samhällen som satsar på kollektivtrafik.

Privatekonomiskt är det ingen bra affär för människor att flytta ut från centrala delar av städerna till billigare och mer ocentralt boende, längre från jobbet. För varje dollar som en familj sparar in genom en sådan flytt försvinner 77 cent på de kostnader som följer med längre pendlingsavstånd: ökade bensinkostnader, minskad produktivitet och tid som går åt till arbetsresorna.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)