Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nettbuss första bussbolag med ny certifiering

Nettbuss är första bussbolag i Sverige som är certifierat enligt ISO 39001. Foto: Nettbuss.

Nettbuss är första bussbolag som certifieras enligt en ny ISO-standard för trafiksäkerhet, ISO 39001. ISO 39001 har som främsta uppgift att rädda liv och göra våra vägar säkrare. Standarden är utvecklad efter Trafikverkets mål ”noll döda och noll allvarligt skadade i trafiken”.

Det internationella intresset för standarden är stort med bland andra WHO (Världshälsoorganisationen) och Världsbanken som två deltagande organ i utvecklingsarbetet.

När man certifierar sig för ISO 39001 har ett företag försäkrat sig om ett styrmedel som ger bolaget möjligheter till att arbeta på rätt sätt för att utvecklas och förbättras.

Att certifiera sig enligt ISO 39001 ger även Nettbuss ett kvitto på att deras arbete för ökad trafiksäkerhet håller en hög standard och att man är på rätt väg för att bli säkrare i trafiken, då standarden följer Trafikverkets ”nollvision”.

Arbetet ska också se till att förare, resenärer och fordon får en bättre tillvaro.

Fokus för Nettbuss ligger på utveckling av förare och fordon med mätinstrument samt EcoDriving-utbildning som viktiga steg till förbättring.

Man räknar med att man har minskat bränsleförbrukningen med minst 20 % genom de här investeringarna.  Utöver nämnda förbättringar så jobbar man med förarnas körstil. En mjukare körstil förespråkas och genom utbildning och mätning så försöker man hela tiden förbättra resenärernas komfort.

–  Att som första bussbolag i Sverige bli certifierade mot den globala standarden för trafiksäkerhet känns både glädjande och stimulerande. Det är ett bevis på att vårt trafiksäkerhetsarbete håller hög internationell nivå, säger Stefan Magnusson vd på Nettbuss AB.

– En av Nettbuss AB’s värderingar är att ”Vi har många människors liv i våra händer”, vilket bl.a. innebär att vi tar ansvar för hela resan. Bussen är redan idag ett av de allra säkraste sätt att transportera sig på, men vi vill öka denna säkerhet ytterligare för våra resenärer och medarbetare genom att arbeta enligt vår trafiksäkerhetspolicy , denna ISO-standard, sätta mål för våra betydande trafiksäkerhetsaspekter och att arbeta med ständiga förbättringar, fortsätter han.

– Alla medarbetare i Nettbuss AB är delaktiga i trafiksäkerhetsarbetet och kan vara stolta över certifikatet som visar på att vårt gemensamma arbete med trafiksäkerhetsfrågor ger goda resultat

Certifieringen kommer enligt företaget också att öka dess konkurrenskraft i offentliga upphandlignar.

Standarden ISO 39001 ger företag och organisationer oavsett bransch ett styrmedel att jobba med för att få ner döds- och skaderisken i trafiken. Standarden hjälper dessutom organisationen att bli mer miljövänlig och kostnadseffektiv i sitt resande.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)