Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart elektriskt i Köpenhamn

BYD:s elbuss, snart i Köpenhamn.

Senast till sommaren kommer Köpenhamn att få sina första fullstora elbusssar i trafik. Sedan den kinesiska busstillverkaren BYD har fått sin batteribuss typgodkänd i EU är det snart klart även för Köpenhamn att testa dessa bussar i reguljär trafik på uppdrag av trafikhuvudmannen Movia.

Movia har huvudansvaret för kollektivtrafiken i Köpenhamnsregionen.

Med stöd av den danska Trafikstyrelsens Center for Green Transport har Movia beställt två bussar från BYD.

Efter interna tester och personalutbildning ska bussarna sättas i trafik senare i år.

– Det finns en bred enighet bland experter om att elbussar är en del av lösningen för framtiden. Därför blir det spännande att prova den nuvarande teknologin och få besked om hur nära framtiden vi är, säger Carsten Falk Hansen, direktör på Trafikstyrelsen som har beviljat 5 miljoner danska kronor till försöket.

Bussarna ska köras av City Trafik och Arriva.

– Bussen ska naturligtvis vara ett grönt alternativ till bilarna, inte minst i staden där de reducerar trängsel och föroreningar. Vi gör mycket för att bussarna själva ska förorena så lite som möjligt, så vi i Movia ser mycket fram mot försöket med fullstora elbussar, säger Dorthe Nohr Pedersen, vd för Movia.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)