Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arrivakaoset: Österåker räddar skolelever med egen buss (uppdaterad 4 februari)

Österåkers kommun griper nu aktivt in för att se till att skolelever från ett av kommunens bostadsområden, Svinninge tomtområde, kommer till skolan i tid. Anledningen är de kaosartade förhållanden som har rått i busstrafiken i stora delar av nordöstra Storstockholm sedan Arriva tog över trafiken där den 7 januari. Svinninge trafikeras av SL:s linje 629, en av de linjer som Arriva tog över.

– Denna vecka är det nationella prov i skolorna. Kommer man försent får man inte göra proven. Detta är en oerhört viktig period för eleverna, säger kommunalrådet Michaela Fletcher Sjöman (M) som också är ordförande i kommunstyrelsen i Österåker till bussmagasinet.se.

Hon uppger att hon blivit uppringd av oroliga föräldrar som har uttryckt sin frustration över hur busstrafiken fungerar.

– Jag har bett tjänstemännen i kommunen att tillse att åtminstone 629:an ersätts av en av oss, dvs kommunen, chartrad buss från Svinninge tomtområde. Tjänstemännen kommer att informera Arriva om vårt tilltag samt att vi avser skicka fakturan till dem, förklarar Michaela Fletcher Sjöman.

Trafiken kommer igång på tisdagen och körs fram till och med fredag för att säkerställa turen 629 från Åkersberga C till Roslags Näsby klockan 06.52. Många elever nyttjar denna buss för att komma i tid till skolan. Bussen följer ordinarie rutt med undantag för att den inte går längre än till Roslags Näsby.

– Jag har med anledning av Arrivas övertagande av busstrafiken blivit kontaktad av många kommuninvånare där de uttryckte både missnöje och frustration, framhåller Michaela Fletcher Sjöman.

Hon har kallat både Storstockholms Lokaltrafik (SL) och Arriva till ett möte med anledning av de försenade och uteblivna bussarna för att få veta vad de avser att göra åt problemen. Det mötet äger rum den 6 februari.

– Som det är nu är det inte acceptabelt, säger hon till bussmagasinet.se

– Österåker är en tillväxtkommun, vi är 40 300 invånare och ca 60% av dessa reser ut från Österåker för att arbeta och studera varje dag. Det är avgörande för oss att kollektivtrafiken fungerar. Vi är redan underförsörjda i Nnordost när det gäller kollektivtrafik, säger Michaela Fletcher Sjöman.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

3 kommentarer »

  1. Österåker har tyvärr helt rätt i vad de gör.
    Jag är själv bussförare på Arriva och upplever dagligen kaoset på min arbetsplats och jag ser och hör naturligtvis hur man tänker lösa problemen.
    Det mest oroväckande är att Arrivas ledning inte gör annat än skyller ifrån sig. Det spelar ingen roll om det är busstrafoiken eller ett tåg som kör in i ett bostadshus; det är alltid någon annans fel! Fullkomlig nonsens naturligtvis men samtidigt väldigt typiskt för en (des)organisation som inte riktigt förstått vad de håller på med. Just det sista är all anledning att tro att man inte kommer att lösa problemet med busstrafiken i Norrort inom en snar framtid. Vet man inte riktigt orsaken till problemet hittar man heller ingen lösning. Utöver det kan vi läsa på Arrivas hemsida att man för närvarande söker 80 nya förare till Norrort. Till stor del handlar det då om att ersätta förare som sagt upp sig de senaste veckorna och de som är sjukskrivna, inte som man försöker intala utomstående för att man vill öka antalet förare! Man har ju inte ens bussar till dessa nya förare!

Trackbacks

  1. (M)ichaela's
  2. Kommunen sätter in egen buss för att rädda upp läget! | (M)ichaela's

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)