Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Försäkringsbolag: ”Skidbussar kan vara dösfällor”

Bussfärden till skidorter kan vara riskabel om skidor och bagage får blockera gångar och utgångar.Foto:Dschwen/Creative Commons.

Mittgångar på bussar som är fulla av skidor och bagage kan göra bussarna till rena dödsfällor, varnar norska Trygg Trafikk, If och Europeiska Reiseforsikring. Om inte gångar och nödutgångar hålls fria från bagage kan bussresan från flygplatsen till slutdestinationen få katastrofala följder, menar de tre organisationerna.

– En bussolycka har en enorm skadepotential. Att blockera mittgångar och dörrar med skidor och annat bagage är oförsvarligt. Att blockera dörrarna på det sättet kan få katastrofala följder, säger Kari Sandberg, vd för Trygg Trafikk i Norge, dvs den norska motsvarigheten till NTF i Sverige.

I Norge, liksom i mellansverige, är den här veckan en stor vintersportvecka då många ger sig ut på skidresor, inte minst till destinationer i Österrike, Schweiz, Frankrike och Italien. Flertalet flyger och åker sedan transferbuss mellan en och tre timmar från flygplatsen.

– Vi känner till ett antal tillfällen där mittgångar och dörrbrunnar på bussarna har varit fulla med både skidor och bagage därför att kapaciteten i bagageutrymmet inte räcker till. Det kan vara rena dödsfällan vid olyckor som kräver snabb evakuering. Vid brand eller kollisioner klarar inte människor att komma ut ur bussen på grund av allt bagage, säger Emma Elisabeth Vennesland, biträdande informationschef hos Europeiske Reiseforsikring och If.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)