Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortfarande oklart om Arriva sparkar huvudskyddsombudet

På måndagen stundar sanningens ögonblick för Arriva när det gäller busstrafiken i norra Storstockholm. Foto: Arriva.

Det är fortfarande oklart om bussoperatören Arriva kommer att sparka huvudskyddsombudet Reza Forghani på Råstagaraget i Sundbyberg. Det har den senaste tiden stormat ordentligt kring arbetsmiljön på garaget och för en vecka sedan krävde Arriva att Kommunal skulle avsätta Forghani som huvudskyddsombud.

På torsdagen avslutades förhandlingarna mellan Arriva och Kommunal om de sju bussförare vid Råstagaraget som varnats av Arriva i något som Kommunal beskrivit som ”management by fear”. I den förra förhandlingen i tisdags tog dock Arriva tillbaka varningarna mot fyra av förarna. Däremot kvarstår varningarna mot huvudskyddsombudet och två andra förare.

Till tidningen Arbetet uppger Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius att Arriva under fredagen eller i början av nästa vecka kommer att meddela Kommunal om de tre kommer att avskedas eller inte.

Enigt Arbetet har förarna vid Råstagaraget den senaste tiden fått ett uttalat stöd från flera andra fackklubbar: Kommunals trafiksektion i Göteborg, Sekos tunnelbaneklubb i Stockholm och trafikpersonalen vid Gamla Uppsala Buss.

I en unik åtgärd ger Arriva gick Arriva tidigare i veckan ut med sin version av situationen vid Råstagaraget på företagets hemsida där man har tagit upp problemen i tolv Frågor och Svar.

Där framhåller Arriva att problemen i Råsta bland annat bottnar i ”en konflikt mellan bland annat trafikledningen och det aktuella huvudskyddsombudet.”

– Denna brist har också påtalats av Arbetsmiljöverket där de i en skrivelse den 20 februari 2013 beskriver de händelser som trafikledningen utstått som “kränkande särbehandling, skriver Arriva.

Man menar också att de varningar som har delats ut har haft saklig grund.

Måndagen kommer att vara något av en avgörandets dag för Arriva. Då ska trafiken i norra Storstockholm, som under ett antal veckor varit kaotisk, fungera normalt enligt löften från företaget.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)