Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lättare parkera vid Friends Arena

Efter många och långa diskussioner om bussparkeringar intill Friends Arena i Solna blir det nu bättre tillgång med parkeringsplatser för charterbussar. Inför onsdagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Argentina har det skapats parkeringsplatser för ca 200 charterbussar inom rimligt gångavstånd från arenan. Platserna är avgiftsfria.

De gröna linjerna anger var det går att parkera charterbussar i anslutning till onsdagens fotbollslandskamp på Friends Arena. Antalet p-platser uppgår till ca 200.

Antalet är inte tillräckligt, men ändå en klar förbättring i förhållande till tidigare. Till onsdagens match väntas 400 – 500 bussar.

– Vi möts av förståelse och hjälpsamhet från de tjänstemän vi talar med hos Friends Arena och Solna stad. Problemet är att man har byggt jättearenan utan att planera för hur man ska klara trafiken dit, säger Göran Forssén, förbundsdirektör för Bussbranschens Riksförbund och sekreterare i Stockholms läns bussbranschförening.

Från Arenan har man föreslagit att charterbussarna skulle parkera vid Arlanda, Kistamässan och Stockholmsmässan i Älvsjö. Därifrån skulle bussbolagens kunder ta pendeltåg till Solna station för vidare promenad till arenan. Det är en lösning som bussbranschföreningen dock tycker inte är bra eller realistisk.

Den lösning som Friends Arena nu har tagit fram bygger på ett stort antal parkeringsplatser på Kolonnvägen i Solna, på andra sidan järnvägen sett från arenan. I närheten av Solna station och Kolonnvägen finns en nybyggd gångbro som ännu inte är färdigställd och som egentligen därför inte är öppen.

Den bron kommer dock att kunna användas i samband med onsdagens match, om än med begränsad kapacitet. I dess nuvarande skick tillåts högst 150 personer samtidigt på bron. Arenan kommer att ha särskilda säkerhetsvakter vid bron för att se till att den inte överbelastas.

På kartan är dock bron inte inritad.

En komplikation för bussbolagen är också att Kolonnvägen på vissa delar är enkelriktad och dessutom avstängd på ett ställe, vilket markeras med ett tvärgående streck på kartan.

Även en del andra parkeringsmöjligheter för bussar finns. De är alla markerade med grönt på kartan.

I diskussionerna med Friends Arena har tidigare Sjövägen intill Råstasjön i Solna pekats ut som ett altrnativ för bussparkeringar. Planerna möttes dock av en proteststorm från boende i området. En nödvändig vändplan som kommunen börjat bygga visade sig dessutom vara ett svartbygge eftersom alla bygglov saknades.

– Vi fruktar att man håller på att begä samma misstag när det gäller trafiken med den nya Tele 2 Arena i Globenområdet och kommer att ta initiativ till diskussioner med berörda parter även där, säger Göran Forssén.

Vill du se kartan i större format som pdf, klicka här!

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)