Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Blekingetrafiken ställde krav som Skånetrafiken övergav

När Skånetrafiken övergav omsättningskrav på företag som lämnar anbud på busstrafik valde Blekingetrafiken att införa liknande krav. Foto: Ulo Maasing.

Turerna kring de krav när det gäller omsättning för att få delta i Blekingetrafikens upphandlingar fortsätter. Blekingetrafikens vd Hans Jonasson medger att man varit tveksamma till kraven, men att man lutat sig mot samma advokatbyrå som Skånetrafiken när man införde kraven. Att Skånetrafiken gått ifrån omsättningskraven säger sig Jonasson inte haft en aning om.

För att få delta i de pågående trafikupphandlingarna i Blekinge krävs en minsta omsättning på 35 miljoner i västra delen av Blekinge län, i den östra krävs en omsättning på minst 70 miljoner om året.

Kraven är nya för i år och har alltså inte funnits vid tidigare upphandlingar.

Som vi tidigare rapporterat har omsättningskraven fått Bussbranschens Riksförbund, BR, att sparka bakut och rikta stark rkitk mot Blekingetrafiken. BR anser att seriösa och kompetenta företag stängs ute och att konkurrensen i näringen minskar.

Det kommer i sin tur, menar BR, att leda till ökade kostnader för Blekingetrafiken och därmed både resenärer och skattebetalare.

Lars Annerberg, ansvarig för kollektivtrafikfrågor på BR framhåller att Skånetrafiken tidigare haft liknande omsättningskrav. Skånetrafiken har dock gått ifrån dessa, just för att minskar konkurrensen och stänger mindre företag ute från upphandlingarna.

Till BLT, Blekinge Läns Tidning, säger Blekingetrafikens vd Hans Jonasson att kritiken kommer som en överraskning.

– Omsättningskrav är något nytt för oss. Vi var tveksamma, men den advokatfirma vi haft samråd med ansåg att det var det bästa, säger han till tidningen.

Hans Jonasson säger också att han inte hade en aning om att Skånetrafiken gått ifrån omsättningskravet.

– Jag tror att Skånetrafiken och vi har anlitat samma advokatfirma. Men anledningen till att vi ställt omsättningskrav beror på att vi vill ha kompetenta och kraftfulla aktörer.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)