Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svagt uppåt för bussturismen

BR:s Mikael Persson presenterade nya om bussturismens utveckling. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med charterbussarna fortsatte att öka förra året, men ökningen var mycket marginell. Samtidigt förlrorar bussturismen marknadsandelar. Det framgår av den årliga rapport över bussturismens utveckling som Bussbranschens Riksförbund, BR, presenterade på TUR-mässan på torsdagseftermiddagen.

För anddra året i rad ökade charterbussresandet och nådde 1,8 miljoner resor. Men ökningen var endast 2000 resor enligt den statistik som BR presenterade. Av bussresorna gick 30 procent till utlandet

Samtidigt fortsatte svenskarnas totala resande att öka kraftigt för femte året i rad. Förra året gjorde svenskarna i fjol 94,6 miljoner resor på minst 100 kilometer.År 2010 var siffran 92,0 miljoner resor och 2009 81,5 miljoner resor.

– Dett här är verkligen glädjande för oss i branschen som arbetar aktivt för att öka resandet med buss. Allt fler upptäcker fördelarna med bussresandet. Det är bekvämt och socialt samtidigt som man gör en insats för både miljön och trafiksäkerheten. Bussen är också ett flexibelt resesätt som tar dig från dörr till dörr. Därför fortsätter vi nu arbetet med att skapa bra förutsättningar för branschen, bland annat genom att arbeta för turistbussarnas tillgång till stationer och terminaler runt om i Sverige, säger Mikael Persson, ansvarig för turistfrågor på BR.

Tyskland är det klart största destinationslandet när svenskarna åker charterbuss utanför Sverige. Åland ligger på andra plats tätt följt av Norge på tredje plats.

När svenskarna inte åker utomlands är Stockholms stad ohotad favoritdestination. Tvåa är Dalarna trots en liten nedgång i resandet 2012. På tredje plats kommer Göteborgs stad som hade en kraftig uppgång i resandet under 2012.

Att få uppleva gemenskap med andra är vanligaste syfte följt av idrottsresor. Reser vi över natten på våra resor är den klart dominerande boendeformen hotell och pensionat.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)