Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Centerledaren: Slopa förmånsskatt på kollektivtrafik

Centerledren Annie Lööf vill ge arbetsgivare möjlighet att ge anställda kollektivtrafikkort utan att de förmånsbeskattas.

Centerpartiet vill stimulera svenskarna att åka mindre med bil och mer med kollektivtrafik till och från jobbet. Därför vill partiet att arbetsgivare ska kunna köpa kollektivtrafikkort åt sina anställda utan att betala sociala avgifter och sänka den anställdes förmånsbeskattning så att detta blir ett prisvärt alternativ till bilen.

Det skriver centerledaren Annie Lööf i en debattartikel i Dagens Nyheter på fredagen.

I artikeln pläderar hon för slopad förmånsskatt på kollektivtrafik.

– Varje dag görs närmare fyra miljoner resor i kollektivtrafiken. Detta är ett effektivt sätt att minska utsläppen, skriver centerledaren.

– Vi vill göra det mer förmånligt att resa kollektivt till jobbet för dem som kan. Ett månadskort eller ett årskort för kollektivtrafik som utnyttjas av en anställd och bekostas av en arbetsgivare utgör en skattepliktig förmån för den anställde.

– I framtiden vill vi att arbetsgivare ska kunna köpa kollektivtrafikkort åt sina anställda utan att betala sociala avgifter och sänka den anställdes förmånsbeskattning så att detta blir ett prisvärt alternativ till bilen, skriver Annie Lööf.

Den slopade förmånsskatten på kollektivtrafik är ett av fem förslag för gröna transporter som hennes parti presenterar på fredagen.

Ett av de övriga fyra förslagen är att inför föra bonus för låga utsläpp enligt ett franskt system. Den som registrerar en ny bil får en större bonus ju lägre utsläpp bilen har och en motsvarande avgift om den har större utsläpp än snittet.

Centern vill också ha en ökad användning av förnybara drivmedel och en sänkt skatt på gröna förmånsbilar. Man vill också införa en miljöpremie för lastbilar.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)