Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kristianstads busstråk växer fram

Den nya storhållplatsen vid Resecentrum som nu börjar byggas. Hållplatsen blir ett nav för buss- och tågtrafiken i Kristianstad. Bild: Ramböll.

Nu växer Kristianstadslänken fram steg för steg. Länken är ett ambitiöst projekt för att skapa en snabbare, attraktiv busstrafik i staden. Länken går från Centralstationen till Centralsjukhuset och är på sikt planerad att fortsätta till Högskolan Kristianstad.

Den blir då ett snabbt busstråk, en extralätt version av BRT, som kommer att täcka in en mycket stor del av staden.

Kristianstadslänken växer fram och ska bli ett busstråk som till stor del går fram på egna körfält och gator. Den del som ska vara klar i december markeras med gul, prickad linje. I framtiden ska länken byggas ut norrut, till Högskolan.

Syftet med länken är att göra det enklare att resa med buss och tåg i Kristianstad där det idag görs mer än 25000 kollektivresor varje dag.

Längs delar av sträckan anläggs separata körfält för bussarna. Nya gång- och cykelvägar dras längs länken.

Delar av gatunätet, Södra Kaserngatan, blir helt reserverat för buss, cykel och gångtrafik.

Bakgrunden är att det länge har varit svårt för busstrafiken att komma fram genom centrala Kristianstad.

Det har lett till långa restider och svårigheter  att hålla tidtabellen. Exempelvis tar den korta bussresan mellan Centralsjukhuset och järnvägsstationen i rusningstrafik lika lång tid som hela resan mellan Åhus och sjukhuset.

Södra Kaserngatan reserveras för bussar, cyklister och gående. Bild: Fojab arkitekter.

Samtidigt väljer allt fler att pendla med buss eller tåg. Varje år görs drygt sex miljoner bussresor och drygt 2 miljoner tågresor med start eller mål i Kristianstad.

Det ökade resandet har gjort att det gamla resecentrat, där många byter mellan stads och regionbussar eller stadsbussar och tåg, inte räckte till. Platsen är något av ett nav för busstrafiken i Kristianstad.

På måndagen inleds nu bygget av en ny storhållplats för bussar där det gamla resecentrat låg, men redan  i september började bygget av delar av länken och i april inleds bygget av nästa etapp.

Invigningen är planerad att ske i december.

I ett senare skede kommer länken att byggas ut till Högskolan i norra delen av Kristianstad. Då kommer alla stadens viktiga målpunkter att kopplas samman i ett kollektivtrafikstråk.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)