Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Karlstadsbuss satsar på TV i bussarna

Karlstadsbuss´ chef Sören Bergerland fixar TV åt sina resenärer. Foto: Ulo Maasing.

Morgon-TV på bussen är snart verklighet i Karlstad. Karlstadsbuss, som har huvudansvaret för busstrafiken i Karlstad, och TV4 inleder ett unikt samarbete med Buss-TV, en nyhets- och informationskanal som bara vänder sig till Karlstads bussresenärer. Resenärerna kan också kan bidra till kanalens innehåll.

Hur blir vädret? Har det hänt nåt idag? Hur gick matchen? Vad händer i Karlstad? När går nästa buss? Det är frågor som Buss-TV kommer att ge svar på när Karlstadsbuss och TV4-Gruppen tillsammans erbjuder bussresenärerna i Karlstad nyheter och information under bussresan.

Karlstads nya Buss-TV kommer att bjuda på nyheter, sport, väder, lokala inslag samt ge information om anslutande bussar. För nyheter, sport och väder står TV4, som också kommer att sälja reklam i kanalen. Ideonbolaget Geosignage har utvecklat ett system som positionsstyr sändningarna efter var bussen befinner sig.

Detta innebär unika möjligheter att styra information och underhållning där det passar bäst. Information handlar naturligtvis om bussbyten i realtid, men kan också vara till exempel badtemperaturer på badplatser i närheten, historiska bilder på platser som passeras eller hus som är till salu och som man kan se genom bussfönstret.

– Tillsammans med våra kunder vill vi skapa ett mervärde under resan, säger Sören Bergerland, chef för Karlstadsbuss. Förhoppningsvis kommer Karlstadsborna genom sin medverkan att kunna bidra till en intressant och användbar nyhets-, informations- och underhållningskanal. Vi kan också genom kanalen gå ut med snabb trafikinformation.

Karlstadsbuss fortsätter att ligga i täten för utvecklingen.

Tittarna ska erbjudas att bidra med material till olika inslag. Kanalen har en svårslagen räckvidd då hela 60 procent av Karlstadsborna åker buss minst en gång i månaden.

– Vi ser fram emot att skapa en kanal som är uppskattad av både annonsörer och tittare, säger Robert Danowsky, chef för TV4 Out of Home.

Varje buss kommer att ha minst tre TV-skärmar. Inslagen kommer att variera från buss till buss eftersom sändningarna positionsstyrs, men huvuddelen av innehållet kommer att vara detsamma. Allt material sänds utan ljud för att inte uppfattas som störande. Detta innebär att till exempel nyhetsinslag kommer att produceras med särskild hänsyn till detta.

– Vi är stolta över att ha Karlstadsbuss och TV4 som samarbetspartners, säger Johan Posse, VD för Geosignage Sverige AB. Tillsammans skapar vi nu Sveriges modernaste infotainmentsystem, som kommer att bli en förebild både nationellt och internationellt.

Sändningarna startar i samtliga bussar i Karlstad den 1 juli 2013. Då tar Förenade Buss i Värmland över stadsbusstrafiken i Karlstad från den nuvarande operatören Nobina.

Totalt är det 59 nya bussar som utrustas med infotainmentsystem från Ideonbolaget Geosignage.

Johan Posse, vd för Geosignage.

Med Geosignage system går det att positionsstyra information till specifika områden, linjer eller platser. Karlstadsbuss kommer exempelvis att kunna visa historiska bilder på platser som bussen passerar eller visa turister vilka fina badplatser som döljer sig bakom vissa hållplatser.
Utöver underhållningen kommer Geosignage-systemet även att visa aktuell anslutningsinformation och ge möjlighet att skicka ut störningsmeddelanden i realtid.

Karlstadsbuss är den trafikhuvudman i Sverige med högst nöjdhet bland allmänheten och har sedan 2005 ökat antalet resor med 59%. Ett långsiktigt samarbete med Geosignage är ett led i att fortsätta den positiva utvecklingen.

– Vi har letat under en längre tid efter det här, men det var först när Geosignage kom till oss som vi hittade en lösning vi faktiskt ville använda,” säger Sören Bergerland. ”Tillsammans med våra kunder vill vi skapa ett mervärde under resan. Förhoppningsvis kommer Karlstadsborna genom sin medverkan att kunna bidra till en intressant och användbar nyhets-, informations- och underhållningskanal.

Taggat som: , , , , , , ,

2 kommentarer »

Trackbacks

  1. GeoSignage Sverige » Karlstadsbuss installerar infotainmentsystem från Geosignage
  2. Karlstadsbuss installerar infotainmentsystem från Geosignage | GeoSignage

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)