Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kryssningspremiär starten på kassaklirr i Stockholm

Nu har kryssningssäsongen startat i Stockholm. Därmed får bussbolag från hela Mellansverige massor av jobb. Foto: Ulo Maasing.

När säsongens första kryssningsfartyg, tyska MS Astor, på fredagen anlöpte Stockholm var det också starten på ett rejält kassakiirr i huvudstaden. Kryssningsfartygen ger mycket jobb åt bussföretag från hela Mellansverige, men deras passagerare sätter också sprätt på stora summor under sina strandhugg i Stockholm.

I år väntas nästan en halv miljon kryssningspassagerare till Stockholm och många, många av dem kommer att åka buss under sitt besök – på sightseeing, utflykter eller bara som transfer mellan fartyg och city.

Den här säsongen beräknas 279 internationella kryssningsfartyg lägga till i Stockholms Hamnar. Av dessa anlöper 18 fartyg Nynäshamn där första anlöpet sker i mitten av maj. Säsongen avslutas 29 oktober med Marco Polo som gästar Nynäshamn och fortsätter vidare till Kiel.

– Hamnverksamheten är en stor tillgång, för hela Stockholm, dess invånare och alla de turister som vattenvägen tar sig till vår vackra stad. Genom en modern och effektiv hamnverksamhet kan vi välkomna hundratusentals turister varje år och det på ett miljömässigt hållbart sätt, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms stad.

– Kryssningsresenärer betygssätter Stockholm som en av de populäraste destinationerna i världen. De är en mycket viktig del av Stockholms turistnäring och inbringar årligen cirka 500 miljoner kronor i form av restaurangbesök, hotellnätter, utflykter och shopping, säger Ulla Hamilton (M), borgarråd i Stockholms stad och ordförande i Stockholm Business Region.

Stockholms Hamnar är en av få hamnar i världen som kan ta emot svart- och gråvatten och under vintern har flera mottagningsanläggningar förbättrats avsevärt.

2011 besöktes Stockholm av 263 kryssningsfartyg med 452000 passagerare. I fjol var siffran 275 fartyg och 469000 passagerare och i år väntas alltså 279 fartyg med 500000 passagerare.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Tips på uppslag till en artikel:

    Vore intressant att höra hur Stockholm stad förbereder sig på den anstormning det blir när hundratals bussar ska ta hand om alla kryssningsgäster, köra runt dem i stan, stanna och släppa av, och sedan leta efter parkeringsplatser….

    Vasa-muséets infart och parkering är en katastrof när det kommer många bussar. Vid Stadshuset finns på- och avstigning, samt ett begränsat antal p-platser På Slottsbacken är det på- och avstigning. Parkeringarna runt slottet blir fulla på nolltid. Vart tar man vägen med bussen när turisterna besöker dessa platser?

    Som sagt – hur förbereder sig Stockholms stad rent praktiskt för de hundratusentals turister som kommer via kryssningsbåtarna samt för alla övriga bussresande turister i Stockholm över sommaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)