Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Motororganisation: Stor potential för byte från bil till kollektivtrafik

Det finns stora möjligheter att få bilister att byta till kollektivtrafik, konstaterar den norska motororganisationen NAF. Foto: Ulo Maasing.

Det finns stora möjligheter att få bilister att byta till kollektivtrafik. Det konstaterar den norska motororganisationen NAF som har gjort en stor undersökning bland norrmännen. En tredjedel av de tillfrågade sa att de kommer att byta till kollektivtrafik om utbudet blir bättre Dessutom är många beredda att använda infartsparkeringar i städerna. NAF, Norges Automobil-Forbund är Nordens största bilistorganisation. Var tionde norrman och var fjärde personbilsägare är medlem i NAF.

De regionala skillnaderna är stora. På Sørlandet  (Norges sydspets där bland annat Kristiansand ligger) och i grannfylket Telemark säger sig hela 43 procent av bilisterna vara beredda att byta. I Oslo, där 69 procent av de intervjuade redan använder kollektivtrafik finns det ändå potential för ett ökat kollektivresande. 15 procent säger sig vara beredda till byte om utbudet blir bättre.

– Undersökningen visar att det är möjligt att få en enormt stor del av trafikanterna i våra större städer att använda kollektivtrafiken, säger Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonschef i NAF.

NAF har också utarbetat ett eget förslag till infartsparkeringar som man vill bygga vid huvudvägarna in till städerna. Från parkeringsplatserna ska det gå bussar in till cnetrum i sammanhängande kollektivkörfält.

– Av dem som säger att de redan reser kollektivt och de som säger att de kommer att gå över till kollektivtrafik om utbudet blir bättre är det hela 42 procent som tänker använda infartsparkeringarna vid huvudvägarna, säger Inger Elisabeth Sagedal.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)