Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nöjda men få resenärer ska bli fler

Nu vill Gotland gå till offensiv för att få fler att ta bussen. Bland annat planeras en bättre samordning mellan landsbygdstrafikens gula bussar och stadstrafikens blå. Foto: Ulo Maasing.

Gotlänningarna tillhör dem som är nöjdast i landet med sin busstrafik, men samtidigt dem som är sämst på att resa kollektivt. Nu vill kommunen öka bussresandet på Gotland avsevärt. De nerskärningar i trafiken som man tidigare talat om är skrinlagda och istället är det offensiv som gäller, om pengarna bara räcker. Målet är en fördubbling till år 2020.

Det beslutade tekniska nämnden på Gotland på tisdagen när man tog ställning till flera förslag till hur trafiken kan utvecklas. En del av förslagen kan komma att genomföras redan senare i år.

Bland de åtgärder som övervägs är kortare restider på vissa linjer och en utökad stadstrafik till att även omfatta socknarna Väskinde, Follingbo och Vibble. Det senare är ett önskemål från operatören  Gotlandsbuss, som vill avlasta Klintehamnsbussen.

Andra åtgärder som nu studeras är en bättre samordning mellan stadstrafik och landsbygdstrafik, liksom mellan färjor och bussar. Målet är att kollektivtrafikens stomlinjer ska ha bussar på plats vid varje ankomst med färjorna från fastlandet. En app för smarta telefoner är också planerad.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)