Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussarbetsgivarna lockoutar strejkvarslade

Peter Jeppsson, Transportgruppen.

Bussarbetsgivarna svarar nu med ett lockoutvarsel som motdrag mot det strejkvarsel som fackförbundet Kommunal la den 28 maj. Kommunals varsel berör förare och servicepersonal vid ett antal bussföretag i landet och omfattar ca 1400 anställda.

Bussarbetsgivarna varslar enbart de anställda som Kommunal tar ut i strejk, liksom personal som blir sysslolösa i och med Kommunals varsel. Att man inte slår till hårdare motiverar Bussarbetsgivarna med att man vill undvika en upptrappning av konflikten.

Förhandlingarna som pågått sedan början av april avbröts i förra veckan och i tisdags varslade Kommunal om stridsåtgärder.

Bussarbetsgivarna svarar nu med lockout för att skydda företagen från lönekostnader för personal som inte har arbetsuppgifter när Kommunals varsel träder i kraft.  Lockouten träder i kraft vid midnatt den 13 juni respektive den 19 juni.

– Vi har erbjudit löneökningar i enlighet med vad andra grupper på arbetsmarknaden fått. I en pressad bransch och osäker konjunktur är det inte rimligt att ställa högre krav, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna och TransportGruppen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)