Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig prishöjning och nerdragen trafik i Västra Götaland

Kraftiga prishöjningar väntar i Västra Götaland. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik kommer att redan i höst höja sina biljettpriser med i genomsnitt sex procent. Exakt hur prishöjningen ska tas ut på de olika biljettyperna är inte klart i nuläget. Prishöjningen kommer tidigare än planerat sedan Västtrafik hittills i år har tappat stora intäkter. Krånglet kring SMS-biljetterna är en orsak, men resandet har inte heller utvecklats som ledningen för Västtrafik hade väntat sig.

Höjningen av biljettpriserna beslutades av kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland på torsdagen men ska formellt klubbas av regionfullmäktige i september.

Förutom prishöjningen kommer Västtrafik också att dra ner på busstrafiken från den 16 juni. Den utökning av spårvagnstrafiken som man hade planerat att genomföra från mitten av augusti skjuts på framtiden och i december kommer ett antal linjer inom Västtrafiks område att få glesare trafik mitt på dagarna, liksom under kvällar och veckoslut.

Nerdragningarna har som bakgrund att Västtrafik i år riskerar att spräcka sin budget med 126 miljoner kronor.

Västtrafik har i år tappat nästan 60 procent av intäkterna från SMS-biljetter, jämfört med förra året. Kollektivtrafiknämnden gav på torsdagen Västtrafik i uppdrag att få fram enklare betallösningar i kollektivtrafiken.

– Det måste bli enklare att köpa biljetter, säger kollektivtrafiknämndens ordförande Ulrika Frick(MP) till Göteborgs-Posten.

– Jag tror många avstår spontanresor, särskilt turister och andra tillfälliga besökare, för att biljettsystemet är krångligt och det är svårt att hitta försäljningsställen.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)