Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppåt i Skåne

Skånetrafikens trafikdirektör Henrik Dagnäs. Foto: Ulo Maasing.

Resandet ökar, punktligheten ökar, intäkterna ökar. Alla kurvor pekar nu åt rätt håll för Skånetrafiken. Efter flera tuffa år med negativt resultat ligger Skånetrafikens budget för 2013 bättre än budget. Skånetrafikens prognos för helåret 2013 är att man landar på omkring 50 miljoner kronor bättre än budget. I fjol hamnade man 84 miljoner under.

Det framgår av Skånetrafikens siffror för årets fyra första månader.

Resandet har ökat med fem procent i år, jämfört med samma tid förra året.

– Vi ser tydliga kopplingar mellan högre intäkter och nya kollektivtrafikresenärer, pendlarexperimentet visar resultat, förklarar Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Det förbättrade ekonomiska resultatet beror på både ökade intäkter och minskade kostnader.

Resandet har ökat med 5 % totalt jämfört med samma period förra året, trots något lägre utbud. Resandet med regionbuss är oförändrat, medan stadsbuss ökat med 6 %. Tågresandet i Skåne beräknats till en ökning på 7 % varav resandet över Öresundsbron under januari-mars ökat med ca 2 %.

För Pågatågen ligger punktligheten de fyra första månaderna på 88 % (85 %) och för Öresundstågen på 85 % (81 %). För regionbuss och stadsbuss är trenden inte riktigt lika positiv. Regionbuss ligger på 80 % (81 %) och stadsbuss ligger kvar på samma siffra som 2012, 88 %.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)