Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussen vann i Helsingborg

Citystråket i Helsingborg – mer plats för buss, mindre för bil i framtiden. Foto: Ulo Maasing.

Den segslitna och laddade frågan om vilket utrymme bussar och bilar ska få på citystråket i Helsingborg avgjordes på onsdagskvällen av kommunfullmäktige i staden. Vinnare blev bussen sedan alla partier utom Moderaterna och Sverigedemokraterna röstat för en lösning där busstrafiken prioriteras. Detta efter en lång och stundtals hård debatt i fullmäktige.

Citystråket i Helsingborg utgörs av Drottninggatan och Järnvägsgatan och går bland annat förbi det stora kollektivtrafiknavet Knutpunkten.

Nu ska det bli endast en fil för bilar i vardera riktningen och två bussfiler i mitten av gatan, vilkegt innebär en radikal förändring av gatan. De tre rödgröna partierna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och sverigedemokraten Dick Johansson sa ja till förändringen.

Moderaterna och övriga sverigedemokrater tyckte att det skulle räcka med att plantera nya träd, lägga specialplattor som binder kväveoxid, och få bilister att ta Österleden i stället för att köra igenom stan.

Till Helsingborgs Dagblad säger en uppgiven moderatledare i Helsingborg:

– De pratar bara om bussfiler, bussfiler, bussfiler…

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)