Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina bland vinnare i väst – Borås Lokaltrafik utslaget på hemmamarknaden

Nobina försvarar sin trafik i Skövde och tar över stadstrafiken i Bors. Foto: Nobina.

Västtrafiks upphandling av busstrafik med start 2014 och 2015 blev klar på tisdagen. Upphandlingen gällde busstrafik, anropsstyrd trafik och sjukreselinjer i Borås, Uddevalla, Kungälv samt Skaraborg och Norra Bohuslän har upphandlats. Resultatet innebär bland annat att kommunägda Borås Lokaltrafik slås ut från marknaden.

Upphandlingen har genomförts enligt den nya upphandlingsmodell som Västtrafik arbetar efter, som bygger på ett fördjupat samarbete med trafikföretagen. Upphandlingen är indelad i tolv olika trafikåtaganden och omfattar ungefär 400 fordon. De inkomna anbuden har värderats utifrån pris och kvalitet.

De företag som tilldelats trafiken är:
Nobina har tilldelats avtalen för Borås stadstrafik, Skövde stadstrafik, Skaraborg Express, Skaraborg Väst, Skaraborg Öst och Skaraborg Syd.

Buss i Väst har tilldelats avtalen för Uddevalla stadstrafik, Uddevalla linjetrafik, Kungälv linjetrafik och Kungälv anropstyrd trafik.

Nettbuss har tilldelats avtalen för Tanum och Strömstad.

– Vi är mycket glada över att ha fått fortsatt förtroende att köra bussarna i Skaraborg och ser fram emot att fortsätta arbeta för fler och nöjdare kunder även i Borås, berättar Oscar Bondeson, Operativ chef Nobina Sverige.

I de nya avtalen är det möjligt för trafikföretagen att vara mer delaktiga och påverka utförandet av trafiken och fordonsvalen. Syftet är att ge företagen större ansvar och tillvarata deras kompetens, vilket ska leda till ett fördubblat resande med kollektivtrafiken till 2025.

– Vår ambition är att båda parter aktivt ska arbeta mot det gemensamma målet att erbjuda en riktigt attraktiv kollektivtrafik som ger oss fler och nöjdare kunder, säger Attila Ungvari, ansvarig för busstrafiken på Västtrafik.

Avtalen innehåller också incitament för ökat resande och trafikföretagen kan få kvalitetsbonus om hög kundnöjdhet uppnås.

I områdena Skövde, Skaraborg Express, Uddevalla och Borås har man så kallade resandeincitamentsavtal, där resandeutvecklingen avgör hur stor ersättning företaget får. Incitamenten utgör 20-30 procent av företagets totala intäkter i dessa områden.

Avtalen har också en tydlig miljöprofil, vilket innebär att utsläpp av klimatpåverkande emissioner och energianvändning kommer att minska avsevärt.

All trafik i avtalen kommer att utföras med drivmedel som är till minst 90 procent fossilfria.

Borås och Skövde stadstrafik kommer att köras helt med biogasfordon och i Kungälv tätortstrafik kommer energieffektiva elhybridbussar att användas.

I övrig tätortstrafik kommer andelen energieffektiva eller biogasdrivna fordon att utökas successivt under avtalstiden.

Trafikstart för de nya avtalen är sommaren 2014 respektive sommaren 2015.

Attila Ungvari, ansvarig för busstrafiken inom Västtrafik. Foto: Västtrafik.

Omedelbart efter midsommarhelgen tar styrelsen för Borås Lokaltrafik ställning till om man ska överklaga upphandlingen.

Till Borås Tidning säger företagets vd Lars Holmkvist att ”det känns trist att förlora upphandlingen på en teoretisk utvärderingsmodell när faktiska undersökningar visar att kunderna är nöjda och företaget håller tiderna”.

Borås Lokaltrafik la ett lägre bud än Nobinas vinnande. Men på Västtrafik menar man att det var rätt att välja Nobina.

– Skillnaden var 200 000 kronor. Vi får väldigt mycket mer kvalitet för de pengarna, säger Västtrafiks Attila Ungvari till Borås Tidning.

Även Keolis och Veolia Transport bjöd på trafiken i Västtrafiks upphandling.

Om BL:s styrelse avstår från att överklaga upphandlingen går Borås Lokaltrafik i praktiken mot en nerläggning nästa år. 240 medarbetare berörs.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)