Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Så fel det blev när Trafikanalys försökte räkna…

Myndighet med räkneproblem.

Fel på fel på fel. Den som har velat analysera och förstå utveckingen av kollektivtrafiken i landet och har litat på den officiella statistiken har hamnat ordentligt snett. De siffror som myndigheten Trafikanalys liksom tidigare SIKA (Statens institut för kommunikationsanalys) har presenterat har innehållit mycket stora fel. De båda myndigheterna, som alltså skulle ha koll på utvecklingen, har inte haft särskilt mycket koll på vad de själva har arbetat med. Och felen har hängt med år efter år i över ett årtionde.

Det var först i våras som Trafikanalys insåg felen. Mer än tio års statistikarbete hos två myndigheter visade sig inte vara något man kunde sätta sin tillit till.

Nu slår Trafikanalys fast att myndighetsrapporterna har överdrivit kostnadsökningarna i fasta priser i statistiken  för 2009 – 2011. Beräkningarna av de fasta priserna har också blivit fel i alla rapporter från och med 2003 eftersom de fasta priserna har justerats två gånger.

Västra Götaland har fått ta särskilt mycket stryk av myndigheternas oförmåga att hantera statistiken och på flera punkter råder fortfarande förvirring hos Trafikanalys. För vissa år har man nu helt enkelt gett upp försöken att reda ut hur resandet i Västra Götaland har utvecklats.

Man konstaterar dock att resandet 2011 har överskattats med cirka tio miljoner resor. Felet har påverkat siffror för framför allt spårvagn och tåg, även i riket, samt alla nyck- eltal som involverar resandet i Västra Götaland samt riket, konstaterar Trafikanalys.

Myndigheten har anlitat konsultföretaget Statisticon AB för att sammanställa den misslyckade rapporten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)