Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Protester mot statlig konkurrens i expressbusstrafiken

Tysk bussbransch protesterar mot att Arrivas ägare, statliga Deutsche Bahn, ger sig in i den avreglerade expressbussmarknaden i Tyskland. Foto: Ulo Maasing.

Den tyska bussbranschens organisation BDO (Bundesverband Deutscher Omnibusunternehmer) protesterar mot att de tyska statsbanorna Deutsche Bahn tar upp konkurrensen med kommersiell busstrafik i landet. BDO är systerorganisation till Bussbranschens Riksförbund, BR.

Bakgrunden är att den långväga busstrafiken i Tyskland avreglerades vid årsskiftet. Sedan dess har en mängd nya företag och aktörer gett sig in på expressbussmarknaden  eller planerar att göra det.

En av de nya aktörerna i den långväga busstrafiken är Deutsche Bahn, som även är representerat i Sverige genom att man äger Arriva.

BDO:s vd Christiane Leonard  säger i ett uttalande att förbundsdagen att ”det inte är därför som förbundsdagen har avreglerat den långväga busstrafiken genom ett partiöverskridande beslut”.

– Deutsche Bahn bör ägna sig åt sin kärnverksamhet och göra sin hemläxa. Rapporter om fordonsbrist på spåren är oroande. Denna överrskande vändning i DB:s strategi skadar konkurrensen och den avreglerade marknaden, säger  Leonard.

I Sverige finns ett antal stora utländska, statligt ägda bussföretag på marknaden.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)