Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domstol stoppar Skelleftebuss´ beställningstrafik

Stockholms Tingsrätt stoppar Skelleftebuss beställningstrafik. Foto: Ulo Maasing.

Stockholms Tingsrätt stoppar Skelleftebuss beställningstrafik. Foto: Ulo Maasing.

Stockholms Tingsrätt har dömt kommunägda Skelleftebuss AB för att ha brutit mot konkurrenslagen genom att driva beställningstrafik med buss, där andra än kommunen är beställare. Det var Konkurrensverket som hade stämt Skelleftebuss och domstolen gick således på Konkurrensverkets linje.

– Vi är mycket nöjda att tingsrätten dömt enligt Konkurrensverkets yrkanden och förbjuder Skelleftebuss att bedriva verksamhet som hämmar konkurrensen och strider mot kommunallagen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Om Skelleftebuss fortsätter att ägna sig åt beställningstrafik åt andra än kommunen själv riskerar bolaget ett vite på en miljon kronor.

Tingsrättens dom är, menar Konkurrensverket, en välkommen vägledning till kommuner och landsting att de inte får bedriva säljverksamheter som strider mot konkurrenslagen.

Konkurrensverkets ansåg att det kommunala bolaget Skelleftebuss hindrat andra bussbolag från att verka och växa på marknaden för beställningstrafik och därmed gått utanför sitt kompetensområde. Bedömningen har nu fått fullt stöd av tingsrätten.

– Kommunala företag ska enligt lagen inte agera på ett sådant sätt som gör det svårt för privata företag att växa eller starta verksamhet. Att sätta konkurrensen ur spel och slå undan benen för privata företag är inte en uppgift för en kommun, säger Dan Sjöblom.

Skelleftebuss-2Den verksamhet som har prövats i målet är beställningstrafik med buss. Skelleftebuss driver både kollektivtrafik och beställningstrafik. Det finns fler kommunala bussbolag i Sverige, men dessa driver nästan uteslutande kollektivtrafik och för detta finns det lagstöd. Det anses allmännyttigt och ingår normalt i kommunens kompetens att driva kollektivtrafik, till skillnad mot beställningstrafik.

Konkurrensverket har just nu ytterligare fem domstolsprocesser som rör konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet, varav en ligger i Marknadsdomstolen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)