Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Var tredje buss hybrid efter Volvoorder

Volvo Hybridbussar i Aarau, Schweiz. Foto: Volvo.

Volvo Hybridbussar i Aarau, Schweiz. Foto: Volvo.

Aarau i Schweiz är nu en av Europas hybridbusstätaste städer, kanske den allra hybridbusstätaste. Detta sedan lokaltrafiken där, AAR bus+bahn, nu köpt tretton hybridbussar från Volvo. Därmed är var tredje buss i Aarau en hybridbuss.

Ordern till Volvo kom sedan AAR bus+bahn har testat en hybridbuss från Volvo under två år. Under testet fäste man särskilt avseende vid bränsleförbrukning, tidtabellspassning, passagerarkomfort och bullernivåer.

De tretton bussarna har redan satts i trafik.

Mathias Grünenfelder, chef för AAR bus+bahn, menar att satsningen på hybridbussar är en bra investering eftersom dieselförbrukningen och därmed också driftskostnaderna är betydligt lägre än för konventionella bussar.

– Med de här bussarna kommer vi att spara omkring 100000 liter diesel om året, så vi får en god ekonomi och en god ekologi med hjälp av hybridbussarna, säger han.

Hittills har Volvo sålt ett 60-tal hybridbussar till Schweiz, alltså klart fler än på sin svenska hemmamarknad. Volvo är också Europas största tillverkare av hybridbussar och har sålt över 1000 sådana bussar till 21 länder.

Enligt Volvo har Volvo 7900 Hybrid 39 procent lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, jämfört med motsvarande dieselbuss. I och med introduktionen av euro 6-motorer minskas bränsleförbrukningen med upp till 45 procent, utsläppen av kväveoxid med 87 procent och av partiklar med 50 procent jämfört med euro 5.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)