Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buller från bussar väghållarens ansvar

Det är Landskronas ansvar, inte Skånetrafikens, att minska bullerstörningarna från busstrafiken. Foto: Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Det är Landskronas ansvar, inte Skånetrafikens, att minska bullerstörningarna från busstrafiken. Foto: Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Buller från busstrafik är kommunens ansvar, inte kollektivtrafikmyndighetens. Det slår mark- och miljödomstolen fast i en dom som gäller bullerproblem från busstrafiken i Landskrona. Enligt domstolen är det väghållaren som har ansvaret för bullret och ska se till att störningarna minskas.

Bakgrunden är buller från både stads- och regionbussar som kör Storgatan i Landskrona. Boende längs gatan vände sig i fjol till kommunens miljönämnd för att få bort bullret. Nämnden höll med.

I maj förra året hade Skånetrafiken, miljönämnden och Landskronas teknik- och serviceförvaltning ett möte om bullret, skriver Helsingborgs Dagblad. Miljönämnden ansåg att man var överens om att Skånetrafiken hade ansvaret och skulle lösa problemet.

Miljönämnden förelade också Skånetrafiken att lägga om ett par busslinjer så att de inte skulle trafikera den södra delen av Storgatan.

Men Skånetrafiken tyckte inte alls att det fanns någon överenskommelse utan överklagade.

Första instans, länsstyrelsen, gick på miljönämndens linje. Skånetrafiken överklagade då vidare till mark- och miljödomstolen som nu alltså har sagt att det inte är Skånetrafiken utan väghållaren – i det här fallet kommunen – som har ansvaret för att se till att störningarna minskas.

Det är inte klart om kommunen tänker gå vidare till mark- och miljööverdomstolen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)