Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrare ta bussen i Skåne när dubbeldäckare, superbussar och internet kommer

Skånetrafiken får 220 nya miljoner nästa år. Start för Malmöexpressen, dubbeldäckare i regiontrafiken och internet på expressbussarna tillhör nyheterna. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafiken får 220 nya miljoner nästa år. Start för Malmöexpressen, dubbeldäckare i regiontrafiken och internet på expressbussarna tillhör nyheterna. Foto: Ulo Maasing.

De som reser med Skånetrafiken får nästa år räkna med en höjning av biljettpriserna med fem procent. Taxehöjningen ger 50 miljoner kronor mer till kollektivtrafiken i Region Skåne. Dessutom kommer den styrande femklövern (alliansen + Miljöpartiet) i Region Skåne att skjuta till ytterligare 170 miljoner kronor av skattemedel till Skånetrafiken. Flera nyheter förbereds för busstrafiken.

Totalt tillförs den skånska kollektivtrafiken 220 nya miljoner under 2014. Det är dubbelt så mycket som den årliga kostnaden för Lunds stadsbusstrafik.

I sin budget vill den styrande femklövern i Skåne bygga ut och förtäta kollektivtrafiken under 2014, såväl i städerna som i den regionala trafiken.

I Malmö startar MalmöExpressen, som är Sveriges första superbuss i stadsmiljö. Förberedelse sker också för att introducera dubbeldäckare i den skånska kollektivtrafiken under 2014.

Öresundstågen ska fräschas upp och under 2014 införs internet ombord på alla tåg och expressbussar.

Av de 220 miljoner kronor som tillförs kollektivtrafiken står skattebetalarna för 75 procent och en fjärdedel finansieras av resenärerna själva. Avgifterna i kollektivtrafiken har inte ändrats sedan 2011 och höjs med 5 procent under 2014.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)