Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Östgötatrafiken tar över i egen regi när dom om överprövning dröjer

Paul-Hakansson

ÖstgötaTrafikens vd Paul Håkansson. Foto: Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken, som svarar för kollektivtrafiken i Östergötland, tar nu till det ovanliga greppet att ta över verksamhet i egen regi eftersom man inte anser sig ha tid att vänta på ett domstolsbeslut. Anledningen är att upphandlingen gjordes så sent att det inte fanns tillräckliga tidsmarginaler för eventuella överprövningar.

Under våren 2013 genomförde ÖstgötaTrafiken en upphandling av regionsbeställningscentral som ska tas i drift den 1 mars 2014.

Upphandlingen blev föremål för överprövning och ännu har ingen dom i målet meddelats. För att säkerställa driftstart till utsatt tidpunkt har AB Östgötatrafiken därför beslutat att upprätta verksamheten i egen regi.

Regionsbeställningscentralen ska tillhandahålla tjänster i samband med beställning av sjukresor, färdtjänst med mera.

– Dessa tjänster utgör en viktig samhällsfunktion och måste ovillkorligen fungera väl dygnet runt. Genom att upprätta och organisera regionsbeställningscentralen i egen regi klarar vi uppstarten enligt tidplan, säger Paul Håkansson, vd för ÖstgötaTrafiken.

Bakgrunden till röran i Östergötland är att ÖstgötaTrafiken ursprungligen krävde att regionbeställningscentralen skulle ligga i Östergötland.

Företaget Samres överklagade, och menade att kravet skulle innebära en diskriminering av anbudsgivare från andra EU-länder. Samres hävdade att det inte spelar någon roll för kunderna var beställningscentralen ligger. Huvudsaken är att personalen har kunskap om länets geografi och det kan enligt företaget personalen få genom utbildning.

Förvaltningsrätten i Linköping gick på Samres linje och beordrade ÖstgötaTrafiken att göra om upphandlingen.

Det ville inte ÖstgötaTrafiken. Det är ÖstgötaTrafikens överklagande av Förvaltningsrättens dom som ännu inte har lett till dom i högre instans.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)