Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gratis bussresor gav mersmak

Örebroare som provat på att åka bussgratis fortsätter ofta även efter provperioden. Foto: Ulo Maasing.

Örebroare som provat på att åka buss gratis fortsätter ofta även efter provperioden. Foto: Ulo Maasing.

Många som får testa att åka buss gratis en period fortsätter att göra det även efter provåkarperioden. Det konstaterar  Länstrafiken Örebro som genomförde en provåkarkampanj i Örebrostadsdelarna Hovsta och Björkhaga. Den utvärdering som Länstrafiken nu har gjort visar att kampanjen har lett till en fördubbling av antalet resenärer som uppger att de åker buss dagligen eller flera gånger i veckan.

– Det är oerhört glädjande att så många provåkare lång tid efter testperioden fortsätter att resa med stadsbussarna. Vi kommer i framtiden att jobba mer med den här typen av erbjudanden för att öka kollektivresandet, säger Thony Lundberg, områdeschef för Länstrafiken Örebro.

Sammanlagt 260 personer i Hovsta och Björkhaga fick i november 2012 ett kort med 30 gratis enkelresor med stadstrafiken som de kunde utnyttja under en månads tid.

En utvärdering visar nu att 45 procent av provåkarna är kvar som frekventa kunder, det vill säga att de åker buss dagligen eller flera gånger i veckan. Motsvarande siffra var 21 procent i testgruppen innan provåkarkampanjen började.

Fritids- och nöjesresorna till Örebro centrum har så mycket som tredubblats.

– Att låta människor prova åka buss har visat sig vara ett bra sätt att nå nya resenärer. Att börja åka kollektivt handlar ofta om att bryta en vana, och därför vill vi underlätta för ovana resenärer att testa bussen, säger Thony Lundberg.

Share Dela

Taggat som: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)