Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västtrafik kontrollerar mjukare vid hållplatser

Västtrafik ändrar metod för att kontrollera biljetter. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik ändrar metod för att kontrollera biljetter. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, ska nu ändra på hur man genomför hållplatskontroller, eller storkontroller som de ibland kallas. Syftet är att resenärerna ska uppleva kontrollerna mer positivt än hittills.

En hållplatskontroll innebär att man då fordonet står vid en hållplats kontrollerar samtliga resenärer ombord, till skillnad från de vanliga kontrollerna som utförs under resans gång. Västtrafik har tillsammans med Securitas sett över arbetssättet för att hållplatskontrollerna ska tas emot så bra som möjligt av resenärerna.

Förtroendet för biljettkontrollen är högt hos Västtrafiks kunder uppger Västtrafik, men tidigare undersökningar har samtidigt visat att många är mindre positiva till hållplatskontroller.

– Vi var inte nöjda med hur de uppfattades av våra kunder. Vårt mål är att upplevelsen ska vara lika bra vid hållplatskontroller som vid våra vanliga kontroller, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

Bussmagasinet.se har själv varit med vid hållplatskontroller enligt den gamla metoden. Många passagerare upplevde dem som provokativa och stressande.

Till skillnad från tidigare är det samma kontrollanter som utför hållplatskontrollerna som de vanliga kontrollerna. Västtrafik och Securitas nya arbetssätt och bemötande uppskattas av kunderna, och kontrollanterna kommer att jobba på samma sätt vid hållplatskontrollerna.

Dessa kommer att genomföras mer sällan än tidigare (1-2 gånger i veckan) och under något längre tid (1-3 min) för att kontrollen ska upplevas lugnare. Kontrollerna kommer att följas upp och utvärderas löpande.

Västtrafik förlorar minst 50 miljoner årligen på fuskåkning och syftet med biljettkontrollen är att arbeta för fler betalande resenärer och att förebygga fuskåkande.

– Det är viktigt att alla som reser är med och betalar, det tycker både vi och våra kunder, och därför behövs hållplatskontroller som ett komplement till de vanliga kontrollerna, säger Maria Björner Brauer.
Hållplatskontrollerna startar den 12 september och kommer att genomföras i Göteborgsområdet. Kontrollerna kommer att annonseras i förväg på Västtrafiks hemsida.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)