Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrare resa i Halland på grund av skånsk tågtrafik

 

När Skånetrafiken minskar tågtrafiken i Skåne blir det dyrare att ta bussen i Halmstad. Foto: Thobias Ligneman, Arriva.

När Skånetrafiken minskar tågtrafiken med Öresundståg i Skåne blir det dyrare att ta bussen i Halmstad. Foto: Thobias Ligneman, Arriva.

Hallandstrafiken, som svarar för kollektivtrafiken i Hallands län, kommer  att från och med december höja sina biljettpriser med upp till sju procent.  En av de viktigaste anledningarna är att Skånetrafiken minskar tågtrafiken i Skåne.

Alla län/regioner som deltar i Öresundstågssamarbetet delar nämligen på de fasta kostnader som tågoperatören Veolia har för trafiken med Öresundstågen. Kostnaderna fördelas i förhållande till antalet körda mil i varje län.

När den körda sträckan i Skåne minskar blir det därför i första hand Halland och Kronoberg som får skjuta till en större del av de fasta kostnaderna. Skånetrafiken drar i sin nästa turlista in vissa turer med Öresundstågen.

Det innebär inte en totalt minskad tågtrafik i Skåne. I själva verket ökar tågtrafiken, men det sker genom ökad trafik med de lila pågatågen, samtidigt som en viss minskning av Öresundstågstrafiken genomförs.

Till bilden hör också att tågtrafiken mellan Skåne och Halland utökas.

Prishöjningen i Halland beror dock inte enbart på minskad Öresundstågtrafik i Skåne, Allmänna kostnadsökningar och utökad trafik på Västkustbanan bidrar också.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)