Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstullar på gång på Kastrup

Terminal 3 på Kastrup. Nu vill flygplatsen införa busstullar. Foto: Copenhagen Airport.

Terminal 3 på Kastrup. Nu vill flygplatsen införa busstullar. Foto: Copenhagen Airport.

Det flygplatsbolag som driver Köpenhamns flygplats Kastrup vill införa busstullar vid flygplatsen som går med miljardvinst. Flygplatsen vill att bussar ska betala en angöringsavgift på 135 danska kronor/buss och angöring – något som har fått de danska resebyråernas branschorganisation DRF att gå i taket.

Flygplatsen anser att bussföretagen ska föra kostnaden vidare till de kryssningsföretag som kör
transfers med sina passagerare mellan flygplatsen och kryssningsfartygen. Flygplatsen hade tänkt införa avgiften mycket snabbt, men har nu beslutat att skjuta upp den – dock oklart hur länge, enligt den danska webtidningen check-in.dk.

Lars Thykier, vd för DRF, säger till check-in att avgiften mycket väl kan göra att kryssningsrederierna väljer bort Köpenhamn.

– Det ska inte till många sådana småavgifter för att kryssningsföretagen ska tycka att Köpenhamn är för dyrt att angöra, säger Thykier.

Han menar att rederierna istället kommer att välja Malmö där flygplatsen inte har några angöringsavgifter för bussar. Lars Thykier pekar också på att Köpenhamn har omkring 300 kryssningsanlöp varje år.

– För stora fartyg kör i genomsnitt omkring 120 bussar mellan flygplatsen och Langelinie. I det sammanhanget blir 135 kronor per buss stora pengar.

Tidigare har flygplatsens presschef Søren Hedegaard i tidningen Jyllands-Posten sagt att flygplatsens konkurrenskraft skulle minska om man inte tar ut busstullar:

– Det är ju ingen hemlighet att det under de senaste åren har varit en stor ökning i antalet kryssningspassagerare som passerar genom flygplatsen. Det har avsevärt ökat pressen på våra bussfaciliteter. Att införa en bussavgift säkrar att alla användare är med och betalar för att nyttja flygplatsen. Alternativet är att enbart flygbolagen ska betala och det skulle ödelägga vår internationella konkjurrenskraft.

Enligt den delårsrapport som Københavns Lufthavne A/S presenterade häromdagen gjorde flygplatsen en vinst före skatt på 934 miljoner danska kronor (ca 1,1 miljard SEK) under årets första nio månader.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)