Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalatrafik berett att direktupphandla omstridd trafik

Nya turer stundar kring upphandling i Dalarna. Foto: Ulo Maasing.

Nya turer stundar kring upphandling i Dalarna. Foto: Ulo Maasing.

Styrelsen för Dalatrafik beslutade på fredagen att direktupphandla busstrafiken i regionen. Det ska ske om inte förvaltningsrätten i Falun mycket snabbt, dvs de närmaste dagarna, kommer med sin dom om Nobinas överklagande av den stora trafikupphandlingen i somras. Upphandlingen vanns av Sambus och Arriva. Det skriver Dalarnas Tidningar.

Anledningen är att Dalatrafik måste säkra att invånarna i Dalarna inte står utan busstrafik från halvårsskiftet då Sambus och Arriva skulle tagit över trafiken från den nuvarande operatören Nobina.

Nobina hoppade först av upphandlingen med hänvisning till villkoren i denna och att dessa stred mot branschens gemensamma rekommendationer. Senare överklagade man resultatet av upphandlingen.

Sedan dess har ärendet legat hos förvaltningsrätten, bland annat på grund av att Nobina vid flera tillfällen har beviljats förlängd besvärstid.

– Kommer inte förvaltningsrätten inom de närmsta dagarna med ett beslut så måste vi ha en alternativ plan för vi kan inte låta Dalarna stå utan kollektivtrafik från halvårsskiftet nästa år, säger Inga-Brirtt Kronnäs, ordförande i Dalatrafik till Dalarnas Tidningar.

Ett alternativ som Dalatrafik nu överväger är att genomföra en direktupphandling av trafiken på ett kortare avtal. En avtalstid som kan komma ifråga är ett – två år.

Om Nobina säger Kronnäs i Dalarnas Tidningar:

– Jag är så frustrerad och har så mycket att säga att det blir en hel bok.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)