Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

IT-attack kostade Skånetrafiken miljoner

En IT-attack i september kostade Skånetrafiken fem miljoner kronor. Foto: Ulo Maasing.

En IT-attack i september kostade Skånetrafiken fem miljoner kronor. Foto: Ulo Maasing.

Notan för den IT-attack som Skånetrafiken utsattes för i september slutar på fem miljoner kronor. rapporterar SvT:s nyhetsprogram Sydnytt. Skånetrafiken utsattes då för en så kallad DDoSattack som slog ut både hemsida och biljettautomater.

Under ett antal dagar kom och gick attackerna. Biljettautomater, reseplanerare, hemsidor och bokning av sjukresor stördes eller slogs ut. När allt var över hade Skånetrafiken missat intäkter på omkring fem miljoner kronor, inräknat kostnader för IT-konsulter och ny säkerhetsutrustning. Dessutom tvingades man skaffa nya skydd som kostar drygt 400 000 kronor om året.

Under stormen Sven utsattes Skånetrafiken för en ny attack, denna gång med mer begränsad effekt. Samtidigt hade Skånetrafiken på grund av stormen en extremt hög belastning på sin hemsida.

DDOS betyder Distributed Denial of Service.  Det är en större attack mot nätverk eller datorsystem. En hackare skapar ett så kallat botnet genom att kapa ett stort antal uppkopplade datorer. Det sker oftast utan ägarens vetskap, med hjälp av exempelvis trojaner.

Sitt botnet använder sedan hackern till att rikta ett mycket stort antal samtidiga anrop mot ett system, exempelvis genom att begära hämtning av en fil från en webbserver.

Därmed äter anropen från de kapade datorerna upp bandbredden hos det attackerade systemet. Följden blir att ingen kommer åt de resurser som finns på det attackerade systemet.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)