Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slutet nära för Silverexpressen

Slutet är nära för Silverexpressen.

Slutet är nära för Silverexpressen.

Busslinjen Silverexpressen som går mellan Skellefteå och Bodö i Norge läggs ner innan jul. Linjen har varit nerläggningshotad flera gånger tidigare, men nu är det definitivt slut sedan norska Nordland Fylke säger nej till ekonomiskt stöd till den förlustbringande trafiken. Den 14 december är det färdigkört på linje 200.

Läggs ner, hotad, räddad… Rubrikerna om den internationella busslinjen Silverexpressen, som går mellan Skellefteå och Bodö har varit många det senaste året.

Men nu är linjens framtid all. Den 14 december läggs den förlustbringande trafiken ner. Detta sedan man på norsk sida har sagt nej till fortsatt stöd till linjen som drivs i samarbete mellan länstrafikbolagen i Norrbotten och Västerbotten samt Nordlands fylke i Norge.

– Det är för få passagerare och för lite gods. Två till fyra passagerare om dagen är för lite. Jag måste värna om kollektivtrafiken i Nordland, säger Tove Mette Björkmo, som är samfärdselsråd i Nordlands fylke till SR P4 Norrbotten.

Hon uppger att hon misslyckats med att få ett ökat tillskott från den svenska sidan.

–  Enda möjligheten att återuppta busslinjen Silverexpressen är att hitta en annan fördelning av kostnaderna för trafiken mellan Arjeplog och gränsen.

Det norska tillskottet har uppgått till 1,5 miljoner norska kronor (ca 1,6 miljoner SEK) årligen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)