Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark planerar nya momsregler för utländska bussar

Skattereglerna för utländska bussföretag i Danmark kan komma att ändras till sommaren. Foto: Ulo Maasing.

Skattereglerna för utländska bussföretag i Danmark kan komma att ändras till sommaren. Foto: Ulo Maasing.

Momsreglerna för utländska bussar i Danmark kommer att ändras under året. De danska skattemyndigheterna har tagit fasta på kritiken från den danska bussbranschens organisation Danske Busvognmænd (DB) som menar att utländska turistbussar gynnas på bekostnad av danska vid framför allt sightseeingtrafik i Köpenhamn.

Danske Busvognmænd har upprepade gånger uppmanat skatteministern att se över momsreglerna som innebär att utländska bussföretag betalar en mycket lägre moms än danska när de exempelvis kör sightseeing i Köpenhamn.

Den nuvarande momsen för utländska bussföretag som kör i Danmark bygger på ett system där momsen beräknas per passagerarkilometer. Det innebär att utländska bussbolag exempelvis vid sightseeingkörningar får betala ett lågt momsbelopp trots en relativt stor intäkt.

Ett lagförslag om ändring väntas klubbat i Folketinget innan sommaren.

– Vi välkomnar på det hela taget lagförslaget, säger Steen Bundgaard, chef för Danske Busvognmænd i ett uttalande i DB:s informationsblad.

– Vi anser också att det är viktigt med ett lättförståeligt, enkelt system som våra utländska kollegor kan använda för att beräkna momsen. Vi vill uppmana skatteministeriet att utarbeta en information på nätet om hur registrering, betalning med mera för utländska bussföretag ska gå till.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)