Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossilfritt i Karlstad inte så fossilfritt

Inte så fossilfria som man kan tro. Foto: Karlstadsbuss.

Inte så fossilfria som man kan tro. Foto: Karlstadsbuss.

Sedan i somras körs all busstrafik i Karlstad på biogas. Men biogassatsningen i staden är inte fossilfri. Under två år får nämligen gasen innehålla upp till 25 procent fossil naturgas, något som gasleverantören AGA klarar med nöd och näppe, skriver Nya Wermlandstidningen, NWT. På AGA varnar man för att en fossiloberoende fordonsflotta i Sverige kommer att bli en kostsam affär för samhället.

Enligt Ragnar Sjödahl, ansvarig för AGA:s handel med biogas, utgörs gasleveranserna till Förenade Buss i Värmland som kör stadsbussarna i Karlstad ibland av biogas, ibland av naturgas och ibland av en blandning av dessa. Sett över tid klarar man maxnivån 25 procent naturgas.

Från och med nästa år ska dock biogasandelen vara 90 procent. AGA menar att det går, men att det är svårt att få fram biogas till konkurrenskraftiga prser.

– Ska biogas kunna konkurrera med diesel eller bensin måste de drivmedlen bli dyrare genom att man höjer koldioxidskatten, säger Ragnar Sjödahl.

Karlstad kommun tvekar att starta egen biogasproduktion. Många stora kommunala biogasanläggningar går nämligen med mycket stor förlust.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Varför ska biogasanläggningar byggas, om de går med förlust? Vill kommunerna i Värmland göra något konstruktivt med sitt rötslam från reningsverken; Gör skogsmark, så växer tall, gran och björk till massa och sågtimmer fortare. Samla in och sterilisera matavfallet, och mata hös och grisar med det.

    Om man vill köra fordon på biodrivmedel, t.ex. stadsbussar (och taxi m.m.); Kör dem på HVO eller på en blandning av GTL- och HVO-drivmedel. De är gjorda av: Naturgas, gaser som annars bara facklas bort på oljefälten (flare gas på engelska) och av biobaserat avfall. D.v.s: Flytande GTL- och HVO-drivmedel till ej modifierade dieselmotorer måste vara precis lika miljövänliga som ”fordonsgas”, blandningar av biogas och fossil naturgas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)