Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

150 miljoner för enklare Västtrafikresor

Att förenkla betalsystemet kommer att kosta Västtrafik 150 miljoner. Foto: Ulo Maasing.

Att förenkla betalsystemet kommer att kosta Västtrafik 150 miljoner. Foto: Ulo Maasing.

Regionfullmäktige i Västra Götaland beslutade på tisdagen om en ny pris- och sortimentstrategi för kollektivtrafiken. Beslutet innebär att Västtrafik, i ett första steg, får i uppdrag att genomföra förenklingar av det hårt kritiserade biljettsystemet och biljettsortimentet. Att genomföra förenklingen kommer att kosta 150 miljoner kronor.

– Efter förankring hos kommunerna och de politiska partierna, har vi nu tagit ett beslut i regionfullmäktige som gör att vi kan påbörja konkreta åtgärder och det känns fantastiskt bra, säger Ulrika Frick (MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Bland satsningarna för att förenkla resandet med kollektivtrafiken ingår en app-lösning för betalning via mobilen, ett förenklat biljettsortiment med ett nytt flexikort, mer användarvänliga kortläsare och slopad check-ut.

– Äntligen finns det förutsättningar för att göra det enklare för alla att resa med Västtrafik. Det ligger ett gediget arbete bakom beslutet, säger Leif Blomqvist (S), styrelseordförande Västtrafik.

Förändringarna bedöms kunna genomföras inom två år efter beslut i regionfullmäktige. Kostnaderna beräknas till 30 miljoner kr för 2014, 60 miljoner kr för 2015 och 60 miljoner kronor för 2016.

Så sent som i höstas beräknades ett nytt betalsystem kosta 120 miljoner att införa.

Det nuvarande betalsystemet infördes så sent som 2009.Omgående fick systemet hård kritik för att det var nästan omöjligt att begripa sig på. Tiotusentals resenärer fick också betala för mycket för sin resa sedan utcheckningen på bussar och tåg inte fungerat.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)